Ouderen die niet meer veilig en zelfstandig thuis kunnen wonen, kunnen terecht bij Residence Haganum van Domus Valuas in het Zeeheldenkwartier in Den Haag. Hier vind je 28 appartementen met een hoge mate van wooncomfort, een gezellige woonkamer en bovenal: oog voor elkaar.

Vaak komen mensen acuut binnen bij Residence Haganum van Domus Valuas, vertelt Ellen van Spronsen, locatiemanager in Den Haag. “Je weet dat het moment komt dat bijvoorbeeld één van je ouders niet meer zelfstandig kan wonen. Toch is er vaak een directe aanleiding om ons te bellen met de vraag of we nog een kamer hebben. Dat kan een val zijn, maar ook beginnende dementieklachten. Ook al lijkt zo’n keuze nog ver weg: het is belangrijk om voorafgaand aan zo’n voorval al goed na te denken over waar iemand zou willen wonen op het moment dat het nodig is. Dan sta je niet voor verrassingen tijdens een urgente situatie.”

Kleine feestjes maken

De oude stadsvilla in Den Haag is voorzien van een ruime tuin waar bewoners gebruik van mogen maken. Ook mogen ze, als ze dat willen, helpen met tuinieren. Ellen: “Er was eens een meneer die bij ons kwam wonen, die thuis altijd druk was geweest met zijn tuin. Hij nam twee citroenbomen mee die we hier in de tuin hebben geplant. Van de citroenen hebben we samen limoncello gemaakt en opgedronken met alle bewoners. We proberen waar het kan steeds kleine feestjes te maken.”

Lees verder onder de foto >

(Foto: Residence Haganum)

Als bewoner kies je zelf

Alles in het huis van Residence Haganum is erop gericht om de autonomie van bewoners te stimuleren. Zo is elk appartement voorzien van een keuken waar weliswaar niet echt gekookt wordt, maar waar wel een waterkoker en een koffiezetapparaat te vinden is. Elke bewoner richt zijn of haar appartement in met eigen meubels, om een herkenbare huiselijke sfeer te creëren. Of je ontbijt in je eigen appartement of in de gezamenlijke woonkamer, mag je helemaal zelf weten.

Ellen: “Er worden hier veel activiteiten georganiseerd, maar je beslist altijd zelf of je hieraan deelneemt. Zo is er twee keer per week een bewegingsuurtje, er zijn lezingen en ook muzikale optredens. We kijken naar de wensen en interesses van bewoners en stemmen daar ons aanbod op af. Zo blijft het divers en interessant en heeft iedereen er wat aan.”

Opluchting

Natuurlijk is het moeilijk om je eigen huis te verlaten. Toch komt na een tijdje bij veel bewoners de opluchting, vertelt Ellen. “Zodra bewoners merken dat ze hier gewoon zichzelf mogen zijn, zich niet beter voor hoeven doen dan ze zich voelen en de hulp en het gezelschap krijgen die ze nodig hebben, voelen ze zich vaak opgelucht. Bij aankomst gaan we dan ook uitgebreid in gesprek met elke nieuwe bewoner, zodat we weten wie ze zijn en wat ze willen. Het begint met oog voor de ander.”

Lees verder onder de foto >

(Foto: Residence Haganum)

Laatste thuis

Wie intrekt in de residentie van Residence Haganum, betreedt zijn of haar laatste thuis. Ellen: “We maken er een zo mooi mogelijke tijd van samen, met alle middelen die we hebben. Omdat we maar 28 kamers hebben, kennen we iedereen persoonlijk. Die sfeer, dat huiselijke en gemoedelijke, dat voel je. De lijntjes zijn kort, er is ruimte van leven. We zijn eigenlijk één heel groot huishouden.”

Wil jij ook weten wat de mogelijkheden zijn omtrent wonen in Residence Haganum? Bekijk dan de website en neem contact op met één van de medewerkers.

Comments are closed.