Wil je 2024 goed beginnen? Zorg dan dat je in de nacht van 3 op 4 januari in de Haagse buitenlucht staat. Dan zie je twintig tot veertig vallende sterren per uur en kun je nog snel een (nieuwjaars)wens doen!

Van woensdag op donderdag komt de meteorenzwerm Boötiden voorbij. Wil je dit verschijnsel zien? Dan moet je volgens WeerOnline vroeg opstaan. Het beste moment om de meteorenzwerm te bewonderen is net voordat het licht wordt, rond 7.00 uur.

Sterrenregen boven Den Haag

De beste plek om de Boötiden te kunnen zien is volgens WeerOnline op een donkere locatie zonder lichtvervuiling. “In stedelijke gebieden zal je onder een heldere hemel maar liefst 70 tot 80 procent van het aantal vallende sterren missen omdat ze niet zichtbaar zijn door de hoeveelheid stadslicht”, meldt de website. Daarom raden we aan om naar het strand te gaan!

Weersverwachting nog onzeker

Volgens de meteorologen van WeerOnline is het nog lastig om te bepalen of de weersomstandigheden gunstig zijn. “Bewolking kan roet in het eten gooien, maar het is nog onduidelijk of er tijdens het piekmoment (veel) bewolking aanwezig is. Mocht er in de nacht een regengebied met bewolking over trekken zijn er helaas geen vallende sterren te zien.”

De meteorologen van WeerOnline hebben tips om de sterrenregen zo goed mogelijk te zien: 

  1. Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld (of het strand) zie je meer dan vanuit je verlichte achtertuin in Den Haag.
  2. Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen.
  3. Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.

Veel kijkplezier!

Foto ter illustratie. Foto: Pexels.

Comments are closed.