In Den Haag staat het leven niet stil. Sterker nog, de stad is volop in verandering. Of het nu gaat om nieuwbouwprojecten, parkeren of zaken die openen of sluiten, in 2024 staan er weer veranderingen op de planning. In dit artikel vind je een vooruitblik op wat verandert in Den Haag in 2024.

Nieuwe zaken

In 2024 verandert het straatbeeld van Den Haag op sommige plekken! Op verschillende locaties openen nieuwe winkels en horecazaken. Van een aantal weten we al dat ze komen:

Foto: ANP

Hypotheekregels veranderen

Wil je in 2024 een huis kopen in Den Haag? Dan is het goed om te weten dat verschillende hypotheekregels veranderen. Op de website van De Hypotheker lezen we de volgende veranderingen. Ga er even voor zitten, want het zijn er flink wat!

  • Je krijgt meer hypotheek voor een duurzame woning. Vanaf een energielabel C of D bedraagt het extra bedrag 5.000 euro. Heeft jouw nieuwe huis het best mogelijke label (A++++), dan kan jouw maximale hypotheek zelfs 50.000 euro hoger uitvallen.
  • Is het huis dat je wilt kopen juist slecht geïsoleerd, dan kun je ook meer geld lenen. Hierbij werkt het net andersom: hoe slechter het energielabel, hoe hoger het extra leenbedrag. Dit bedrag moet dan gebruikt worden om het huis te verduurzamen. Zo kun je met een energielabel E, F of G maximaal 20.000 euro meer lenen. Bij een C of D label 15.000 euro en 10.000 euro bij labels B tot en met A+++.
  • Singles kunnen meer lenen. Alleenstaanden met een jaarinkomen van minimaal 28.000 euro kunnen volgend jaar meer lenen. Hoeveel hoger het extra leenbedrag uitkomt, verschilt per situatie.
  • Ook sommige starters krijgen een financieel voordeel, want de vrijstelling van de overdrachtsbelasting gaat omhoog. Als je in 2024 een woning koopt die minder kost dan 510.000 euro hoef je eenmalig en onder voorwaarden geen overdrachtsbelasting te betalen. Op dit moment is dat nog 440.000 euro. Belangrijkste voorwaarden zijn dat je maximaal 35 jaar oud bent en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling.
  • In 2024 wordt de studieschuld anders bekeken als je een hypotheek neemt. Nu gaan de meeste geldverstekkers nog uit van het oorspronkelijke schuldbedrag, ook als de lening al deels is afgelost. Volgend jaar wordt de openstaande lening als uitgangspunt genomen.
  • De Nationale Hypotheek Garantie (beter bekend als de NHG-grens) gaat omhoog van 405.000 euro naar 435.000 euro. Je hebt dan meer garantie als je bijvoorbeeld betalingsproblemen krijgt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
Foto: ANP

Prijs voor afvalverwerking

Of het nu papier, plastic of groente-, fruit- en tuinafval is, in Den Haag wordt er dagelijks afval verwerkt. Hiervoor betalen we als bewoners afvalstoffenheffing. Dat bedrag stijgt in 2024.

Agent en leraar kunnen voorrang krijgen op een woning in Den Haag

Nog een nieuwigheidje dat in 2024 de woningmarkt verandert: gemeenten mogen vanaf 2024 voorrang geven aan mensen met cruciale beroepen, zoals agenten, leraren en verpleegkundigen. Ook wie in de eigen regio op huizenjacht is, kan voorrang krijgen, zo meldt NU.nl. Het gaat om huurhuizen en nieuwbouwwoningen met een maximale waarde van 390.000 euro.

Foto: indebuurt Den Haag

Sneller meer woningen

Inwoners die al lang op zoek zijn naar woonruimte opgelet! Gemeente Den Haag gaat versneld woningen bouwen dankzij een subsidie. Onze gemeente ontvangt van de Rijksoverheid een bijdrage uit de Startbouwimpuls (SBI). Het gaat daarbij om 2789 woningen. Het totaalbedrag voor die Haagse projecten bedraagt 25.674.815 euro. De bouw start in het eerste kwartaal van 2024.

Boetes

Zit jij vaak in de auto om van en naar Den Haag te rijden? Hou je dan nóg beter aan de verkeersregels, want de verkeersboetes stijgen in 2024 met 10 procent. Wat je kwijt bent aan een verkeersovertreding heeft autorai.nl op een rijtje gezet:

Overtreding Boetebedrag
Onnodig links rijden op een autoweg of autosnelweg 270 euro
Niet handsfree bellen of het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden 420 euro
Door rood rijden 300 euro
Kenteken niet leesbaar 180 euro
Rijden over een trottoir 180 euro
Stil staan op een trottoir 120 euro
Niet links inhalen 300 euro
Een kruispunt blokkeren 300 euro
Op een kruispunt geen voorrang verlenen aan bestuurders van rechts 300 euro
Een militaire colonne doorsnijden 120 euro
Een uitvaartstoet van motorvoertuigen doorsnijden 120 euro
Afslaan zonder richting aan te geven 120 euro
Een voertuig op een zodanige wijze laten staan waardoor op de weg gevaar wordt/kan worden veroorzaakt, dan wel het verkeer wordt/kan worden gehinderd 180 euro
Parkeren bij een kruispunt op een afstand van minder dan vijf meter daarvan 120 euro
Op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren zonder een geldige gehandicaptenparkeerkaart 370 euro
Als bestuurder van een motorvoertuig, als bromfietser of snorfietser onnodig geluid veroorzaken met dat voertuig 300 euro
Het niet dragen van een autogordel 180 euro
Passagier(s) jonger dan 12 jaar en korter dan 1.35 meter vervoeren, zonder dat gebruik wordt gemaakt van een voor hem/hen geschikt en goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem of gordel 270 euro

Waterschapsbelasting

Voor het gebruik van water in Den Haag stijgen de kosten in 2024. De Unie van Waterschappen heeft een aantal voorbeeldberekeningen gemaakt van de ontwikkelingen. De cijfers laten zien dat een gezin met een eigen huis en een WOZ-waarde van 250.000 euro in 2024 gemiddeld 416 euro aan waterschapsbelasting gaat betalen. Dit jaar is dat nog gemiddeld 371 euro, een stijging van 12,1 procent.

Bij een woning met een WOZ-waarde van 325.000 euro gaat de gemiddelde heffing van 392 euro naar 441 euro, ofwel een stijging van 12,5 procent. Een gezin in een woning met een WOZ-waarde van 400.000 euro gaat gemiddeld 12,5 procent meer betalen: 465 euro in 2024 tegen 413 euro dit jaar. Een alleenstaande huurder betaalt volgend jaar gemiddeld 188 euro aan waterschapsbelastingen, een stijging van 11,9 procent ten opzichte van de 168 euro dit jaar. (Bron: rendement.nl)

Netherlands, Den Haag, (The Hague) Hofvijver en Binnenhof

Minimumloon gaat omhoog

Voor inwoners met een minimuminkomen is er goed nieuws: hun loon gaat omhoog! Ten opzichte van vorig jaar stijgt het loon met 3,75 procent. Het wettelijk bruto minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bedraagt dan 13,27 euro per uur. Mooi meegenomen in dure tijden! (Bron: Rijksoverheid.nl)

Budgetmaatje
Budgetmaatje

Geen Parkpop

De kosten voor programma en productie zijn sterk gestegen en ook de, over het algemeen zeer begrotelijke, veiligheidseisen nemen toe. Tel daar de explosieve stijging van kosten na Covid, als ook de stijging voor energiekosten bij op en het is duidelijk dat het organiseren van een gratis toegankelijk festival met het niveau van Parkpop, in 2024 niet meer mogelijk is.

Meer lezen:

  • Dit is de mooiste kerstboom van Den Haag in 2023

    Op onze oproep om een foto van jouw Haagse kerstboom in te zenden, kwamen ook dit jaar weer enorm veel…

Author

Comments are closed.