De jaarwisseling komt er weer aan en dat betekent natuurlijk volop oliebollen en vuurwerk. Voor ons is het een heerlijke avond, maar voor huisdieren kan deze tijd van het jaar veel stress opleveren. Wij hebben daarom tips gevraagd aan het Haags Dierencentrum.

Wij, de redactie van indebuurt, hebben zelf huisdieren en daarom ook veel vragen over wat we kunnen doen om iedereen in huis een leuke jaarwisseling te laten beleven. Noor van Steden van stichting Haags Dierencentrum beantwoordt al onze vragen:

Kan mijn hond/kat naar buiten rond oud en nieuw?

“Ten eerste wil ik iedereen op het hart drukken een hond aangelijnd te houden. Ook de weken voor oud en nieuw, want dan wordt er ook al vuurwerk afgestoken. Als een hond losloopt en schrikt kun je hem kwijtraken en misschien niet meer terugvinden. Katten moet je ruim van te voren naar binnen halen. Veel buitenkatten komen soms dagen niet thuis, dus zorg dat ze op tijd binnen zijn.”

Wat kan ik in huis aanpassen?

“Maak het lekker cosy: doe de gordijnen dicht, zet een lichtje aan en zet de radio aan. Zorg daarbij dat de hond of kat een veilige plek heeft. Sommige katten willen graag hoog zitten of kruipen liever weg in een kast.”

Hoe moet ik me gedragen tegenover mijn huisdier?

“Honden leven in een roedel en jij bent de ranghogere. De hond neemt dus jouw gedrag over. Als jij rustig bent is hij/zij dat ook. Mocht de hond toch schrikken stel hem of haar dan gerust. Daarbij helpt het om leuke dingen met je hond te doen zoals spelen met een piepspeeltje.”

Wat als je hond/kat bang is voor vuurwerk?

“Vaak wordt er geadviseerd om angstige honden of katten te negeren, want je mag angst niet belonen. Onderzoek spreekt dit tegen, je kunt angst niet belonen. Het is zelfs beter om een huisdier gerust te stellen want het beestje zoekt steun bij je. Het negeren van angst kan zelfs negatieve gevolgen hebben. Als de hond bijvoorbeeld op straat schrikt denkt de hond dat hij of zij het zelf moet oplossen waardoor de hond weg kan rennen. Ook katten kunnen een beetje steun gebruiken. Geef ze dus aandacht als ze naar je toe komen. En als een kat is weggekropen mag je hem/haar best even aandacht geven door bijvoorbeeld zachtjes tegen de kat te praten. Maar trek het beestje niet uit de schuilplek.”

Kun je een hond/kat een kalmerend middeltje geven?

“Wij raden dit af. Die middeltjes werken verdovend waardoor het beestje tijdelijk een beetje verlamd is.  Van de buitenkant lijken ze dan relaxt, maar van binnen zijn ze nog steeds gestrest en daardoor wordt het alleen maar erger. Je kunt met een hond bijvoorbeeld wel naar een gediplomeerde gedragstherapeut. Via het Haags dierencentrum kun je in contact komen met Anita Kloet-Bulsing. Ook kun je via internet iemand vinden, maar let er dan wel goed op dat iemand gediplomeerd is.”

Wat als mijn huisdier zich misdraagt?

“Het kan zijn dat een hond of kat ongewenst gedrag vertoont. Straf het beestje dan niet want het gedrag komt waarschijnlijk voort uit angst of stress.”

Kan ik met oud en nieuw de deur uit?

“Je moet je hond niet alleen laten tijdens de jaarwisseling. Hij heeft zijn baasje nodig. Dus als je ergens op visite gaat neem de hond dan mee. Zorg wel dat je voor het hevige vuurwerk binnen bent, want met een hond door het vuurwerk rijden is ook een slechte optie. Sommige katten kun je wel alleen laten, dat is afhankelijk van het gedrag. Zorg dan wel dat de gordijnen dicht zijn en er een muziekje aanstaat zodat het vuurwerkgeluid minder opvalt.”

Lees ook…

Comments are closed.