In de Koekamp, aan het randje van het Haagse Bos voor station Den Haag centraal, lopen veel schattige hertjes rond. Regelmatig kijken we even bij de Bambi’s. Ook zijn we op zoek geweest naar koeien, maar die lopen er niet. Waarom heet het bospark dan zo?

De Koekamp, onderdeel van het Haagse Bos, is het oudste stadspark van Nederland. Op de dierenweide lopen diverse soorten herten en er zijn grote waterpartijen. Ook komen daar elk jaar ooievaars broeden en verder staat er een grote eik die maar liefst 300 jaar oud is.

Koeien

Het Haagse Bos en de uitloper daarvan: de Koekamp, was vroeger jachtgebied van de Graven van Holland. Zij woonden in wat nu het Binnenhof is. Het bospark heeft toen de naam Koekamp gekregen vanwege de runderen die er liepen. Maar al zeker in de 17de eeuw zijn die vervangen door herten. Waarom, weten we niet.

Ontstaan Koekamp

Ook nog leuk om te weten. In 1573 werden grote delen van het Haagse Bos gekapt en zo ontstond er een kale vlakte. Zo’n 30 jaar later werd daar een stadspark ingericht met maliebaan (een spel), wandelroute en afgeschermd dierenpark. Door de eeuwen heen werd er veel gesleuteld aan het park, maar het is altijd een plek gebleven om te chillen.

In 1800 kreeg het park een totale make-over. In plaats van strak en formeel werd het romantisch met kronkelende paden en watergangen.

Lees ook…

Comments are closed.