Neerslag valt er de laatste tijd meer dan genoeg in Den Haag, maar wordt het ook zo koud dat we een witte kerst krijgen? Berend van Straaten, meteoroloog bij Weeronline.nl, geeft de weersverwachting voor de kerstdagen.

Volgens Berend zitten we op dit moment in een periode van zachte temperaturen: “Dagelijks komen de maxima uit tussen 8 en 12 graden en dat is een stuk hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar. Halverwege december is een graad of 6 gebruikelijk. Maar de huidige temperaturen gaan veranderen.”

Guur weer

Berend: “Richting de kerstdagen krijgen we te maken met een guur weertype. De wind komt vanaf vrijdag vanuit het noordwesten en dit gaat gepaard met de aanvoer van koudere lucht. Overdag schommelen de maximumtemperaturen rond een graad of 5 en in de nachten ligt het kwik enkele graden boven nul. Er worden dagelijks buien aangevoerd en die kunnen mogelijk ook een winters karakter hebben met hagel of natte sneeuw. Droge sneeuw lijkt niet aan de orde.”

Geen witte kerst in Den Haag

Maar natte sneeuw is ook sneeuw, dus krijgen we dan toch een witte kerst in Den Haag? Het antwoord is nee. Berend: “Tijdens de kerstdagen neemt de kans op een kouder weertype weer af. Het is nog wat onzeker, maar de temperaturen lijken op de kerstdagen rond de 5 tot 8 graden uit te komen. Neerslag zit wel in de vooruitzichten, maar omdat we ons in zachte lucht begeven zal dit gewoon regen zijn.”

Zoals Bing Crosby al zong: ‘I’m dreaming of a white Christmas‘, maar het zal bij dromen blijven. Wie weet volgend jaar weer. Maar volgens Berend blijft die kans klein: “Sinds het begin van de metingen in 1854 hebben we slechts acht keer een witte kerst gehad. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2010.”

Author

Comments are closed.