Rek met schooltassen en jassen. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/AndrewHeffernan

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft donderdag een handreiking gepubliceerd die gemeenten moet helpen het leerlingenvervoer efficiënt in te richten. De handreiking bevat tips en handvatten die zich voornamelijk richten op gemeentelijke consulenten, beleidsadviseurs, contractbeheer en inkoop. 

Zo’n 72.000 kinderen maken in Nederland dagelijks gebruik van een vorm van leerlingenvervoer. Hoewel het meestal goed gaat, functioneert dit type vervoer niet op alle plekken naar behoren. “Dat levert verlegenheid op bij de betrokken organisaties, zoals vervoerders, scholen en gemeenten”, schrijft VNG. “Mede daarom is er behoefte om de taken en rollen eens goed op papier te zetten. Zo ontstond de aanleiding om deze handreiking beschikbaar te stellen.”

Beleidscycli In de handreiking worden onder meer diverse beleidscycli beschreven. Eén daarvan is de voorbereiding op een nieuw schooljaar. In de meest ideale situatie start de voorbereiding daarvan al in maart. De werkzaamheden van de interne gemeentelijke werkgroep leerlingenvervoer (LLV) gaan die maand van start, waaronder de start van de aanvraagronde. In april worden deze aanvragen gemonitord en verwerkt. In mei worden herinneringsrondes naar de ouders gestuurd en relevante informatie bij scholen opgevraagd. In juni en juli worden de bestanden naar de betreffende vervoerder gestuurd, die de gegevens checkt bij de ouders. Aanvullende informatie wordt teruggekoppeld. In juli en augustus start de vervoerder met het maken van een planning en wordt deze definitief gemaakt. In de maanden augustus, september en oktober worden de leerlingen naar school gebracht.

VNG realiseert zich dat sommige delen van deze opzet in de praktijk (nog) niet realistisch zijn. “Is niet alles mogelijk, plan dan wat wel mogelijk is in tijdvakken en start het overleg met de vervoerder over het nieuwe schooljaar in maart”, geeft de koepelorganisatie als tip. Lees de volledige handreiking hier.

Lees ook:

Verbeteragenda moet doelgroepenvervoer uit het slop trekken Aanpak leerlingenvervoer gaat ’te langzaam’, Tweede Kamer verlangt actie Henk van Gelderen: ‘Gemeenten, kijk eerder naar indicatiestelling’

Author

Comments are closed.