Er is in 2024 ruimte voor 483.000 vluchten op Schiphol. Voor het zomerseizoen (31 maart – 26 oktober) is Schiphol voornemens ruimte te bieden voor 293.000 vluchten; mits de piekuren worden ontlast. Dat heeft Schiphol vandaag laten weten aan luchtvaartmaatschappijen, het ministerie van I&W en de slotcoördinator. Dit is de uitkomst van vijf weken waarin Schiphol op verzoek van de minister van I&W, nadat hij 14 november bekend maakte de experimenteerregeling in te trekken, opnieuw de capaciteit voor het zomerseizoen moest vaststellen. Hierbij vroeg hij rekening te houden met de capaciteit bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), de Koninklijke Marechaussee en de Douane. Vervolgens voerde Schiphol diverse gesprekken met luchtvaartmaatschappijen. Afgelopen weken is gebleken dat een beperkte reductie nodig is op de piekmomenten van de dag om een veilige en stabiele operatie mogelijk te maken. Luchtvaartmaatschappijen hebben toegezegd daaraan te zullen bijdragen.  

De 293.000 vluchten voor het zomerseizoen 2024 zijn meer dan de 280.000 die Schiphol eerder declareerde. Dat aantal was afgeleid van het jaartotaal van 460.000 vluchten zoals opgenomen in de experimenteerregeling. In het kalenderjaar 2023 verwacht Schiphol uit te komen op in totaal circa 433.000 vluchten.  

We hebben op verzoek van de minister opnieuw gekeken wat operationeel mogelijk is nadat de experimenteerregeling van tafel was gehaald. Er kan nu dus meer gevlogen worden, maar dat kan alleen veilig en verantwoord als we de piekdrukte op bepaalde uren kunnen verminderen. De drukke piekmomenten vragen een grote inspanning van de hele luchtvaartsector en betrokken overheidspartners. Om reizigers een aangename en veilige reis te bieden hebben we elkaar op de luchthaven keihard nodig. Dat is de afgelopen weken veel met elkaar besproken en daar is iedereen van doordrongen. Het is goed te zien dat luchtvaartmaatschappijen willen meewerken om de piekdrukte te verminderen.

Patricia Vitalis, Executive Director Operations bij Royal Schiphol Group

De onafhankelijke slotcoördinator gaat nu met luchtvaartmaatschappijen bespreken hoe vluchten in de pieken omlaag kunnen. Het liefst vrijwillig en anders gaat dat via een verplichte opgave van de slotcoördinator. Naleving van deze afspraken is cruciaal, in het belang van een veilige en prettige reis voor iedereen op Schiphol. 

Author

Comments are closed.