Je hoort het overal: energietransitie. Maar wat betekent dat precies voor jou als inwoner van Den Haag? De gemeente legt het graag voor je uit. Zo lees je op deze pagina hoe de gemeente je helpt met je woning of gebouw aardgasvrij maken met acties, subsidies, informatie en advies.

Door nu te verduurzamen, bespaar je geld op korte én lange termijn. Je gebruikt minder aardgas en zorgt daarmee voor minder CO2-uitstoot. Dat is bovendien goed voor het klimaat! In dit artikel lees je wat deze energietransitie betekent voor de toekomst en hoe jij je steentje bij kunt dragen.

Energietransitie in Den Haag

In de toekomst gebruiken we alleen nog schone energie om te verwarmen, te douchen en te koken. Schone energie komt uit bronnen die niet opraken, zoals energie uit de wind, de zon of de warmte van de aarde. Nu gebruiken we verreweg in de meeste huizen en gebouwen nog aardgas.

Aardgas is een fossiele brandstof die zorgt voor CO2-uitstoot en klimaatverandering. De overstap naar schone energie noemen we ook wel de energietransitie. Stap voor stap bereiden we ons hier in Den Haag op voor. Zo laten we voor volgende generaties een gezonde en fijne stad achter.

Lees verder onder de foto >

Verwarmen | Foto: Gemeente Den Haag

In jouw huis en jouw buurt

Alle huizen gaan op den duur van het aardgas af. Er zijn verschillende manieren om te verwarmen, te douchen en te koken zonder aardgas. Check deze pagina voor meer informatie over hoe je van het aardgas af kunt gaan in jouw huis.

Iedere buurt is anders. Er zijn buurten waar een warmtepomp de beste oplossing is. Op andere plaatsen is dat een warmtenet. Daarom heeft de Gemeente Den Haag op een rijtje gezet wat de beste manier is om te douchen, koken en verwarmen zonder aardgas. Iedereen kan zich nu al voorbereiden op de overstap naar schone energie. Check de oplossing voor jouw buurt via deze adreszoeker. Handig!

Advies van een expert en koken op schone energie

Wil je energie besparen en kan je wel wat advies gebruiken? Maak dan een gratis afspraak met een energiecoach voor praktische tips waar je meteen mee kunt starten. Energiecoaches zijn vrijwilligers die een opleiding hebben gevolgd over verduurzamen. 

De gemeente helpt je met overstappen van koken op aardgas naar koken op inductie. Woningeigenaren en VvE’s kunnen hiervoor de subsidie ‘koken op schone energie’ aanvragen. De subsidie vergoedt tot 50 procent van de kosten, met een maximum van 500 euro. Doe je mee aan de actie ‘koken op schone energie’, dan krijg je daarnaast hulp bij de aanschaf en installatie van een inductiekookplaat.

Lees verder onder de foto >

Koken met inductie | Foto: Gemeente Den Haag

Subsidies voor verduurzaming in Den Haag

Voordat je aan de slag gaat met de verduurzaming van je woning of gebouw is het handig om deze pagina te checken. Hier vind je alle subsidies en andere mogelijkheden om dit te financieren. Zowel voor particuliere woningeigenaren als voor VvE’s, ondernemers, stichtingen en verenigingen. 

Voor ervaringsverhalen ben je bij de rubriek Haagse aanpakkers op de juiste plek. Stadsgenoten die je voorgingen in verduurzaming vertellen hier hun verhalen. Van zelf energie opwekken, duurzaam ondernemen tot het isoleren van de woning: laat je inspireren. 

Meer weten?

Weten wat jij nog meer kunt doen om jouw situatie te verbeteren op het gebied van energiekosten en verduurzamen? Kijk voor meer informatie en meedoen aan de verschillende acties op de pagina: ‘Wonen zonder aardgas’.

Author

Comments are closed.