Het Meisje met de parel, wie kent haar niet? Van koelkastmagneet tot paraplu, de replica’s van dit wereldberoemde schilderij van Vermeer zie je overal. Maar in het Mauritshuis zie haar in het écht. En bijzonder feitje: ze kijkt je aan, overal waar je staat.

Dat is natuurlijk niet het enige dat je kunt bewonderen in dit Haagse museum. In de foyer staat een 3D-print van maar liefst vier meter van het Meisje met de parel. En nog tot en met 7 januari 2024 zie je de tentoonstelling Roofkunst – 10 verhalen. Hier stap je in de geschiedenis met hulp van virtual reality.

Lees verder onder de foto >

Beleef het zelf in VR | Foto: het Mauritshuis

Tien verhalen over roofkunst

Kunst die ooit gestolen is en in een museum hangt: dat is een moeilijke kwestie. Met de tentoonstelling Roofkunst – 10 verhalen laat het Mauritshuis zien hoe het voor musea is om met die roofkunst om te gaan. Drie verschillende periodes komen aan bod in deze tentoonstelling: kunstroof door Franse revolutionairen in 1795, door nazi’s afgepakte kunst van Joodse eigenaren en koloniale roofkunst.

Met hulp van virtual reality ontdek je de geschiedenis van de verschillende gestolen objecten. Kunstenaarsduo Jongsma + O’Neill toont met video-installaties en digitale technieken hoe die geschiedenis vandaag de dag doorwerkt. Wat zou er gebeuren als alle objecten teruggegeven werden aan hun rechtmatige eigenaars?

Lees verder onder de foto >

Kom het zelf bekijken! | Foto: Het Mauritshuis

Het Meisje met de parel

Het Meisje met de parel is misschien wel de beroemdste ‘inwoner’ van Den Haag. Het originele schilderij uit 1665 is al meer dan 100 jaar te zien in het Mauritshuis. Waarom dit schilderij zo populair is geworden, kan het Mauritshuis niet verklaren. Zij vinden dat een beetje mysterie wel bij haar past.

Lees verder onder de foto >

Kom het zelf bekijken in de tentoonstelling!| Foto: Mauritshuis

De afgelopen jaren heeft het museum uitgebreid onderzoek gedaan naar het schilderij en hoe het is geschilderd. Zo bleek dat ze wimpers had en dat er op de achtergrond een gordijn hing. Nu is er ook een megavariant van het schilderij. Deze 3D-print is ongeveer het tienvoudige formaat van het origineel. Je ziet dan de craquelé heel erg goed en je kunt het ook voelen.

Kom snel langs!

Reden genoeg om (weer) eens een bezoekje aan het Mauritshuis in Den Haag te brengen! Het museum is elke dag geopend (met uitzondering van eerste kerstdag en nieuwjaarsdag).

Comments are closed.