Wanneer je wel eens het COC Café aan de Scheveningseveer hebt bezocht, is de kans groot dat je een drankje hebt besteld bij Bart Didden (74). Maar liefst 26 jaar en negen maanden werkte hij als vrijwilliger in het café. Nu stopt hij omdat hij verhuist naar Groningen.

Zijn laatste keer koken zit er al op wanneer we bij Bart aanschuiven in het COC Café. “Vandaag laat ik voor me koken”, laat Bart weten.

Van dj tot vaste kok

Al jaren woont Bart in de Haagse regio en nu verhuist hij naar Groningen. “Ik ga het hier wel missen”, zegt Bart, “Ik begon meet dan 26 jaar geleden als dj in de ouderensoos en ging als barmedewerker en cafébeheerder aan de slag. Dat laatste deed ik tot afgelopen week naast het wekelijks koken voor het eetcafé.”

Gestroomlijnd koken

Iedere donderdag kun je een maaltijd gebruiken in het COC Café. “Voor 7,50 euro krijg je een avondmaaltijd, dessert en koffie. Toen ik hier begon als kok kookte ik twee a drie dagen in de week. Meestal schuiven zo’n 15 a 18 personen aan, ik heb zelfs eens voor 40 man gekookt. Maar ik doe liet langer dan een halfuur over het koken hoor, ik hou namelijk wel van eten, maar niet van koken. Dus ik werk heel gestroomlijnd en snel.”

Bart werkte tot aan zijn pensioen in 2011 bij Albert Heijn. “Daardoor ken ik het assortiment heel erg goed en heb daar tijdens mijn werkzaamheden als kok goed gebruik van gemaakt. Ik liet eens per week Albert Heijn de boodschappen bezorgen en ik bestelde alles voorgesneden. Ik heb eigenlijk in al die jaren nooit een mes vastgehouden in de keuken. Dat scheelt ontzettend veel tijd. Ook werk ik graag met potten met op smaak gebrachte groenten en saus.”

Beefburger met friet

De lasagne van deze chefkok is befaamd in het eetcafé. “Ikzelf vind vooral de beefburger met friet het lekkerst”, vertelt Bart. “Maar ik maak ook graag chili con carne, kip kerry en nog veel meer. Sinds een paar jaar kook ik alleen nog maar vegetarisch, maar daar proef je niks van. En ik kook alleen wat ik zelf lekker vind.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.