Knallend het jaar uit? Niet overal in Den Haag. Vuurwerk afsteken is verboden op een aantal plekken zoals rondom kinderboerderijen. Merijn van Grieken van het Haagse groen sprak met Hans de Rijk van de Haagse stadsboerderijen: “Wij draaien tijdens oudjaarsnacht de Top 2000”.

Queen, Mariah Carey, Wham, Coldplay… tijdens oudejaarsnacht kunnen schapen, geiten, koeien, cavia’s en konijnen van Haagse stadsboerderijen genieten van muziek. Ze gaan ’s nachts naar binnen. Bij boerderijen midden in woonwijken, zoals het Waaygat op Scheveningen en de Woelige Stal in Transvaal, gaat vervolgens de radio aan.

Schrikken

“Voor dieren is de jaarwisseling geen feest. Ondanks het vuurwerkverbod rond onze boerderijen schrikken de dieren van het geknal en de lichtflitsen uit de wijken. Daarom zetten we die ene nacht per jaar muziek aan om ze af te leiden. Dankzij de radio vallen de knallen minder op en blijven de dieren rustiger”, vertelt Hans. Dat werkt voor huisdieren trouwens ook.

Er geldt een vuurwerkverbod rond stadsboerderijen, parken, duinen, bossen, maneges en dierenasiels. Foto Haagse groen

Ook Haagse boswachters zijn blij met het vuurwerkverbod op kwetsbare plekken, zoals parken, duinen, bossen, maneges, dierenasiels en ziekenhuizen. 

“Oud & Nieuw is onrustig voor de wilde dieren. Dieren hebben een veel beter gehoor dan wij. Het geluid en de trillingen van de knal komen nog veel harder binnen dan bij ons”, zegt boswachter Anouk van gemeente Den Haag.

Boswachter Anouk: Oud & Nieuw is onrustig voor de wilde dieren. (Foto: Frank Jansen)

Wil jij geen vuurwerk in jouw buurt? Vraag het aan!

Maak jij je zorgen over jouw dieren? Ook deze jaarwisseling kunnen bewoners met elkaar afspreken in hun buurt geen vuurwerk af te steken. Je kunt hier tot 27 december 2023 een aanvraag doen bij de gemeente.

Lees ook…

Comments are closed.