Geloof jij dat je een wens mag doen als je een vallende ster ziet? Dan heb je geluk, want deze week kun je in Den Haag zo’n 65 vallende sterren per uur spotten. Dat vertelt Marc van der Sluys, docent sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en maker van de site hemel.waarnemen.com.

In de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 december 2023 is de meteorenzwerm de Geminiden goed te zien. Dit is de tweede grootste jaarlijkse meteorenzwerm aan de sterrenhemel. Met het blote oog zie je zo’n 65 vallende sterren per uur. Het beste zie je ze vanaf een donkere plek, zoals het strand.

De Geminiden

Marc vertelt dat de Geminiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), waar de meteoren vandaan lijken te komen. De meteorenzwerm bestaat uit achtergelaten puin van de planetoïde Phaethon. Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij deze meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum. De Geminiden kenmerken zich door hun grote aantallen, hun helderheid, hun gelige kleur en de korte sporen die ze nalaten. Ze halen snelheden van circa 125.000 kilometer per uur.

De meeste sterren

Marc: “Het beste moment om de meteoren waar te nemen is rond 01.00 uur ’s nachts. De maan is voor 5 procent verlicht en staat onder de horizon, waardoor de hemel donker is. Hierdoor zijn de omstandigheden dit jaar redelijk gunstig. Rond 21.00 uur kun je er circa 30 tot 40 per uur zien als je kijkt naar het oosten. Rond 01.00 uur kun je tot 55 tot 75 vallende sterren per uur zien.”

Wat is een vallende ster?

Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel. Dat puin komt circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht.  Door de hoge snelheden wordt de lucht aan de voorkant van zo’n gruisdeeltje samengedrukt, verhit en aan het gloeien gebracht. Dat zien wij als een flitsje.

Bron: Hemel.waarnemen.com

Author

Comments are closed.