Kinderen groeien op met een smartphone in hun hand. Games en social media zijn aan de orde van de dag. Daar liggen risico’s op financieel gebied: advertenties om te winkelen, in-app aankopen en meer. Voor kinderen en jongeren zijn die risico’s niet altijd even duidelijk. Daarom is er OuderWijs: een platform voor ouders over financiële opvoeding in een digitale wereld.

OuderWijs is een initiatief van de Volksbank. Zij helpen al meer dan tien jaar scholen om leerlingen financiële wijsheid bij te brengen en doen dat nu ook voor ouders via het gratis platform. Onderstaande tips helpen je vast op weg, maar op OuderWijs vind je nog veel meer tips en informatie.

Beltegoed, wie betaalt dat?

Krijgt je kind de eerste smartphone? Laat je kind dan het abonnement betalen van de eigen betaalrekening! Wanneer hij of zij dan data of belminuten bijkoopt, is dat terug te zien in de eigen kosten. Zo maak je je kind bewust van de keuzes die gemaakt worden.

Blokkeer in-app aankopen

Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen: blokkeer de optie om in-app aankopen te doen. Zo betaal je nooit voor het installeren van games en apps en je kunt niet direct via Instagram of in een game betalen voor producten. Handig!

Begin al vroeg met zakgeld

OuderWijs geeft als tip om vroeg te beginnen met het geven van zakgeld, vanaf een leeftijd van een jaar of zes. Hoeveel en waarvoor ze het mogen gebruiken is aan jou of jullie als ouder(s). Door je kind zakgeld te geven, leert het eigen financiële keuzes te maken én de waarde van geld beter te begrijpen.

Praat over geldzaken

Communication is key – dat geldt ook voor kinderen. Dus praat met ze! Je hoeft je kind niet de les te lezen; vraag naar hun belevingswereld en heb een open gesprek over mogelijke financiële verleidingen.

Meer weten

Je vindt nog veel meer tips en informatie over geldzaken op OuderWijs. Download bijvoorbeeld een zakgeldcontract of vraag een spreekbeurtpakket over geld aan. Houd het platform goed in de gaten en word samen wijzer!

Author

Comments are closed.