Aan de Oude Molstraat 19 vind je café Momfer de Mol. Vandaag, 4 december 2023, bestaat dit café twintig jaar. Eigenaar Armand van der Geld (30) viert dit jubileum met een feestelijke borrel, uitstapjes voor zijn stamgasten en een eigen jenevermerk.

Café Momfer de Mol zit nu vijftien jaar op zijn huidige adres. Vijf jaar daarvoor begon Joep Logjes het café schuin aan de overkant op nummer 26. Toen Joep vijf jaar geleden naar Bonaire vertrok nam Armand de zaak over. “Ik ben hier begonnen als barman”, vertelt hij. “Ik kwam eigenlijk naar Den Haag om te studeren, maar dat wilde niet echt vlotten. In het café was ik wel op mijn plek. Ik was een paar jaar bedrijfsleider toen Joep vroeg of ik het café wilde overnemen.”

Je draai vinden

“Er komt veel op je af als je verantwoordelijk bent voor een café, dus mijn eerste jaar als eigenaar was wel zwaar”, vertelt Armand verder. “In de jaren daarna vond ik mijn draai, maar toen kwam in 2020 corona. Daarvan merk ik de financiële gevolgen nog steeds. Gelukkig is de pandemie voorbij en zijn er sinds begin 2022 geen lockdowns meer geweest. Ik heb van Momfer de Mol nu echt mijn café kunnen maken. De zaak is verbouwd en we zijn ons gaan specialiseren als jenever-café.”

Jenever-café

Café Momfer de Mol trekt volgens Armand een gemêleerd publiek. Er zijn vaste stamgasten en ’s avonds weten ook jongeren het café te vinden. Je kunt er eten van een kleine eetcafé-kaart en ze schenken zo’n honderd soorten jenever. “Dat is begonnen in 2021”, vertelt Armand. “We schonken altijd al de Haagse jenever van Van Kleef. Toen zei een vriend tegen mij: waarom schenk je niet meer merken, er zijn zoveel bijzondere jenevers.”

“Als iemand nu een whisky besteld, vraag ik eerst of ze misschien een jenever willen proberen”, zegt Armand. “Ik wil laten zien dat jenever meer is dan de jonge jenever met kunstmatige ethanol die je opa vroeger dronk. Je kan zoveel doen met jenever. Je kan het laten rijpen in een vat waar eerst een andere drank in zat en je kunt er allerlei kruiden en specerijen aan toevoegen. Die verscheidenheid wil ik onze gasten laten proeven.”

Lees verder na de foto >

De perfect serve van café Momfer de Mol. Een cocktail met hun jenever, vanille, citroen, en tonic.

Foto: Rianne Wijnen/studio_contenido

De Basis

Om het 20-jarig jubileum van café Momfer de Mol te vieren brengt Armand nu een eigen jenever-merk uit. “Dat idee ontstond eerder dit jaar op het jenever-festival in Schiedam. Dat is toch wel de jeneverstad van Nederland”, vertelt Armand. “Na afloop sprak ik in een café de eigenaar die mij een paar adressen gaf waar je een jenever kan laten stoken. Onze eerste jenever heet ‘De Basis’ omdat hij volledig bestaat uit moutwijn met een vleugje jeneverbes. In mijn visie is dit hoe jenever ooit bedoeld is. Later brengen we nog drie jenevers met andere smaken uit.”

Verjaardagsborrel

Tijdens de verjaardagsborrel van het café maakte Armand de naam van zijn nieuwe jenever officieel bekend. Vanaf nu kun je deze jenever bij hem bestellen in een glas of fles. “Later in ons jubileumjaar organiseer ik nog meer uitstapjes en evenementen voor mijn medewerkers en stamgasten. Zo gaan we bijvoorbeeld naar de stokerij van Van Kleef en de bierbrouwerij van Hertog Jan.”

Momfer de Mol

Oude Molstraat 19, 2513 BA Den Haag

Nu gesloten

Meer informatie

Lees ook:

Comments are closed.