Sinterklaas maakte op 18 november een tocht door Den Haag op zijn paard Ozosnel. Al jaren zien we de Sint op een paar en soms een stukje met de tram door Den Haag reizen, maar wist je dat hij ook een keer met een vliegtuig door de stad is gegaan?

In 1939 nam Sinterklaas vanaf hotel Chateau Bleu in het Haagse bos een vliegtuig zodat hij nog op tijd zou zijn op zijn afspraak in de wijk Marlot.

Vliegtuig

Even wat achtergrond informatie: aan de rand van het Haagse Bos aan de weg naar Wassenaar staat hotel-restaurant Chateau Bleu. Op het parkeerterrein van het hotel stond een vliegtuig als speeltoestel, er zat geen motor in.

1939 Vliegtuig op het parkeerterrein van Chateau Bleu. Foto HAW Douwes Haags gemeentearchief

Op 5 december 1939 waren Sint en piet te gast in Chateau Bleu. Het was daar zo gezellig dat Sinterklaas de tijd was vergeten. Ze waren zelfs bijna te laat voor hun volgende afspraak bij een villa in Marlot. Om sneller te zijn besloot de goedheiligman om het vliegtuig te nemen.

In het vliegtuig zat geen motor, dus werd het toestel op een kar gezet en voortgetrokken door een auto. In Marlot werd het vliegtuig geparkeerd op het schoolplein aan de Van Hoeylaan. Toen het tijd was om te vertrekken, was het vliegtuig verdwenen.

Wat er met het toestel was gebeurd? Een politieagent had het op het schoolplein zien staan en heeft het naar het bureau aan de Louise Henriettestraat gebracht.

Bron: Haags gemeentearchief

Lees ook…

Comments are closed.