Aan de Zuidwal staan twee loze muren. Ze lijken er zonder functie te staan maar dat is niet helemaal waar. Ze hádden een belangrijke functie. Weten wat? Lees dan snel verder. 

Om het antwoord te vinden op onze vraag gaan we in gesprek met Chris Schram van de Willemsvaart en duiken we de archieven van de gemeenten in. Van 1823 tot 2004 stond daar het Zuidwal ziekenhuis. Een van de bekendste kunstschilders van Nederland werd daar verzorgd. Oja, en die muren hadden dus een belangrijke functie.

Ziekenhuis aan de Zuidwal. Collectie Haags Gemeentearchief

Burger gasthuis

Waar nu leuke huizen staan stond vroeger het stadsziekenhuis ‘Burger Gasthuis’. Het ziekenhuis opende in 1823 haar deuren voor arme mensen die niet thuis konden worden verzorgd. Er was plaats voor zestig bedden en er was geen operatiekamer. Alle operaties werden – zonder verdoving – tussen de andere patiënten uitgevoerd.

In 1865 kreeg het ziekenhuis de naam Gemeenteziekenhuis. De zorg verbeterde sterk en het ziekenhuis begon zelfs bekend te staan om de goede medische en verpleegkundige opleidingen. In 1972 verhuisde het ziekenhuis naar de Leyweg. Het kreeg toen de naam Leyenburgh ziekenhuis en later Haga Ziekenhuis Leyweg.

Zuidwal Gemeenteziekenhuis – Collectie Haags Gemeentearchief

Vincent van Gogh

In het voorjaar van 1882 lagen de kunstschilders George Hendrik Breitner en Vincent van Gogh in het ziekenhuis. Het schijnt dat van Gogh tekenspullen voor Breitner had meegenomen. Waarom ze daar lagen? Ze hadden een SOA.

Het huidige straatbeeld waar het ziekenhuis vroeger stond. Beeld: Google Maps

Muren

Maar goed, waarom staan die muren er? Chris Schram vertelt: ”Aan de Zuidwal was een in- en uitgang voor ambulances. De ambulances reden vaak met een flinke snelheid het ziekenhuis uit. Men was toen bang dat ze de gracht in zouden rijden. Een klein hekje houdt een ambulance niet tegen, dus daarom is er een muur gebouwd. Verderop aan de Zuidwal, bij de ophaalbrug, staat ook een muur. Daar is een bocht en mensen dachten dat ambulances de bocht uit konden vliegen.”

”Even terzijde; in het ziekenhuis hadden ze toen een heel mooi systeem. De ambulances reden naar binnen en kwamen op een draaischijf te staan. Deze draaide vervolgens de ambulance om, zodat deze weer naar buiten kon rijden. Binnen was namelijk geen ruimte om te keren,” zo vertelt Chris.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo?Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Den Haag.

Lees ook…

Comments are closed.