Zal het vriezen dat het kraakt of krijgen we een zachte winter in Den Haag? Jaco van Wezel, meteoroloog bij WeerOnline.nl, blikt vooruit: “Volgens de weermodellen gaan we een vrij zachte, sombere en natte winter tegemoet.”

Dat klinkt als goed nieuws voor onze gasrekening, maar Jaco plaatst wel een kanttekening: “Seizoensmodellen schetsen puur een grove trend voor de maandgemiddelde luchtdruk, temperatuur en neerslag. Ook in een gemiddeld zachte maand kan zomaar een koude week zitten en andersom.”

Nog een belangrijke kanttekening: De betrouwbaarheid van seizoensmodellen is beperkt. Maand- en seizoensverwachtingen komen zo’n 60 procent van de tijd uit. Ter vergelijking: de verwachting voor vijf dagen vooruit komt 90 procent van de tijd uit.

Weersverwachting december

Jaco: “Na een zeer zachte en natte herfst volgt begin december een overgang naar minder nat weer, maar dat wil niet zeggen dat het droog blijft. December is de op één na natste maand van het jaar en de maand waarin het de meeste uren regent (13 procent van de tijd). Dit betekent nog flink wat buien en regenzones.” Hopelijk blijft het wel droog tijdens de Royal Christmas Fair.

De weermodellen laten volgens Jaco temperaturen zien die ‘duidelijk hoger zijn dan de 7 graden die het gemiddeld is in december’. Toch kan het tijdens heldere, windarme nachten vriezen en kan er makkelijk mist ontstaan.

Weersverwachting januari

Ook in januari kunnen we ons in Den Haag opmaken voor een natte maand. Jaco: “De invloed van lagedrukgebieden is groot en dat zorgt voor talrijke regenzones en buien die over het land heen trekken.”

“Het is daarbij meestal vrij zacht, vooral doordat de nachten vaak bewolkt en zacht verlopen. Maar een combinatie van wind, regen en maximumtemperaturen rond het gemiddelde van 6 graden, maken het al snel waterkoud. En als we tijdelijk in koudere lucht terechtkomen kan de neerslag zomaar een keer als sneeuw vallen.”

Wie weet krijgen we dan een witte editie van The Hague Highlights.

Weersverwachting februari

De laatste wintermaand is volgens Jaco op dit moment nog moeilijk te voorspellen. “Voor februari zijn de signalen vergelijkbaar met januari, maar de onzekerheid in de weermodellen wordt wel enorm groot. Wat dat betreft mag de winterliefhebber vooral zijn hoop vestigen op de laatste wintermaand, waarin het weer nog alle kanten op kan.” Zouden we dan toch nog schaatsen kunnen onderbinden en over de Hofvijver glijden?

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.