In oktober 2004 werden de eerste voetbalwedstrijden gespeeld op sport- en wijkpark De Verademing in het Regentessekwartier. Het sportpark is te vinden aan de Asmanweg, een niet zo’n sportieve straatnaam. Waar deze naam vandaan komt? Wij zoeken het uit.

Er zijn bij De Verademing meerdere sportvelden, er is een speeltuin met toestellen die ook voor mindervaliden toegankelijk zijn, manage Klep en Co zit er en er is een wielerbaan. Maar het is niet altijd zo’n gezonde plek geweest.

Asman

Op de plek van wijkpark De Verademing was vroeger een gasfabriek, vuilopslag en vuilverbranding te vinden. De straat is daar naar vernoemd, laat Haags gemeentearchief ons weten. Maar wie is dan die Asman?

Nu noemen we ze vuilnismannen/ – vrouwen, in de jaren ’50 had men het over de asman. Waarom? In die tijd bestond het huishoudelijke afval grotendeels uit as. Elke dag moest het as uit de kachel geleegd worden, en dat werd weggegooid in ijzeren asbakken. Twee keer in de week kwam de asman deze legen.

Groenten en fruitafval werd door de schillenboer opgehaald en verpakkingsmateriaal was er eigenlijk bijna niet. Kleding werd door de hele familie opgedragen en ging daarna naar de lorreboer en oude kranten werden gebruikt als verpakkingsmateriaal.

Bron: Haags gemeentearchief, Rietepietz,

Lees ook…

Comments are closed.