Escher is een wereldberoemde kunstenaar. Zo ken jij hem waarschijnlijk van de optische illusies. Dit jaar is het 125 jaar geleden dat kunstenaar Escher werd geboren en dat vraagt natuurlijk om een jubileumviering. Met Den Haag als dé stad van Escher, besloot ook Huis van het Boek dat het tijd was om hun uitgebreide Escher collectie tentoon te stellen. Een collectie die niet vaak aan het publiek wordt getoond

Bijna iedereen heeft in zijn leven wel een keer een kunstwerk van Escher gezien. Waarschijnlijk denk je meteen aan de zwart witte kunstwerken met optische illusies van vogels, vissen en trappetjes, maar wist je dat deze Nederlandse kunstenaar nog veel meer in huis had? De tentoonstelling ‘De onbekende Escher’ laat je een totaal nieuwe kant van hem ontdekken.

Van bankbiljet tot nieuwjaarskaart

Rickey Tax, Curator van de tentoonstelling vertelt: “We laten objecten zien uit een aantal verschillende musea in Nederland, maar ook werk van particulieren dat nog nooit eerder werd vertoond. Dit zijn voornamelijk werken die Escher in opdracht maakte. Denk hierbij aan postzegels, nieuwjaarskaarten, briefpapier en zelfs bankbiljetten. De tentoonstelling is heel divers en er is ontzettend veel kleur te zien, terwijl we Escher normaal alleen kennen van zijn zwart wit kunstwerken.”

Lees verder onder de foto >

Huis van het boek - De onbekende Escher
Foto’s: Karen Polder (https://karenpolder.nl/), tentoonstelling ‘De onbekende Escher’ in Huis van het boek (Den Haag). © 2023 The M.C. Escher Company B.V. – Baarn. Alle rechten voorbehouden. www.mcescher.nl

Escher zoals je hem nooit eerder zag

In ‘De onbekende Escher‘ zie je Escher op een manier waarop je hem nooit eerder zag. Naast verschillende nieuwe werken, toont het museum schetsen, drukproeven, maar ook brieven die de kunstenaar over de opdrachten ontving. Een absolute favoriet van Rickey zijn de nieuwjaarskaarten die Escher in opdracht van Eugene Strens ontwierp. “We hebben een heel dossier waarin je de totstandkoming van de nieuwjaarskaarten kunt zien. Van de originele schetsen tot aan de drukvormpjes van de kaarten. Het bijzondere is dat deze kaarten veel kleur bevatten, terwijl Escher zelf aangaf weinig oog voor kleur te hebben. Zijn vrouw hielp hem uiteindelijk bij het kiezen van de juiste kleuren,” vertelt hij.

Het pronkstuk van de tentoonstelling

Naast veel drukwerk, staan in de tentoonstelling ook zes houtblokken, die Escher zelf gesneden heeft, centraal. Deze blokken gebruikte hij om het boek ‘Regelmatige vlakverdeling’ te ontwerpen wat hij in opdracht van de jaarlijkse uitgave van Stichting de Roos maakte.

Wil jij je verwonderen over deze bijzondere, nooit eerder vertoonde werken van Escher? Haast je dan naar Huis van het Boek. De Tentoonstelling ‘De onbekende Escher’ is nog te zien tot en met 7 januari 2024.

Comments are closed.