Het regent, het is koud en grauw buiten, dus tijd voor positief nieuws: dankzij de vuile lucht in onze stad leven we minder lang dan andere Nederlander. Mooier kunnen we het niet maken, hieronder lees je hoe het zit.

De luchtverontreiniging in Den Haag en omgeving is hoog en zorgt voor veel gezondheidsschade, lezen we in AD.

We roken vijf sigaretten per dag mee

Uit onderzoek van GGD Haaglanden blijkt dat de gezondheidsschade is te vergelijken met de schade die veroorzaakt wordt door het meeroken van vijf sigaretten per dag.

Dat is hoger dan in de rest van Nederland, het gemiddelde ligt op 4,6 sigaretten per dag. Door de vuile lucht overlijden inwoners in Den Haag en omgeving eerder dan gemiddeld in Nederland (341 dagen). Gemiddeld sterven Hagenaars 375 dagen eerder, dan wanneer zij schone lucht zouden inademen.

In de regio Haaglanden worden inwoners blootgesteld aan hogere concentraties van de meest schadelijke stoffen: stikstofdioxide en fijnstof. Het wegverkeer, mobiele werktuigen, houtkachels en de glastuinbouw zijn de belangrijkste veroorzakers van het uitstoten van deze stoffen. Het onderzoek baseert zich op cijfers uit het jaar 2019, voor de coronapandemie. Daar is voor gekozen vanwege de impact van de coronaperiode op de luchtkwaliteit.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.