In steeds meer Haagse parken zie je bij het water, houten wanden. Waar die voor zijn? Dat zijn de nieuwe broedwanden van de zeldzame ijsvogel. Dit prachtige beestje heeft in onze stad te weinig goede broedplekken, dus worden ze daarbij geholpen.

Wist je dat de zeldzame ijsvogel voorkomt in Den Haag? het is een prachtig beestje met knalblauwe en oranje veren, ook herken je hem aan z’n snerpende gil. Er zijn nu 36 ijsvogelparen in Den Haag, maar voor hen zijn er bijna geen goede plekken om te broeden. Daar gaat verandering in komen!

Ijsvogel. Foto Pixabay

Om de ijsvogels te helpen, bouwen de Haagse Vogelbescherming en de gemeente speciale broedwanden in park Clingendael, het Westbroekpark, Arendsdorp, park Oosterbeek en Meer en Bos.

Broedplaatsen

Regelmatig wordt er een ijsvogel gespot in Den Haag, toch blijken er weinig broedplekken voor ze te zijn. IJsvogels maken hun nest in steile oevers. Omdat die weinig voorkomen, kunnen de vogels wel wat hulp gebruiken door de bouw van speciale steile ijsvogelwanden.

“Daar maken de mannetjes en vrouwtjes samen tunneltjes tot één meter diep. In de holte aan het einde leggen de vrouwtjes eitjes, broeden ze en brengen ze hun jongen groot. Drie keer per jaar hebben ze een nest van zes eieren”, vertelt Foeke Zeilstra van de Haagse Vogelbescherming aan het Haagse Groen. Hij is coördinator van het project ‘Ruimte voor IJsvogels’.

Kansrijke plekken

De Haagse Vogelbescherming onderzocht welke locaties geschikt zijn voor de bouw van ijsvogelwanden. Met hulp van de Haagse stadsecologen zijn de zeventwintig meest kansrijke plekken geselecteerd. Afgelopen winter zijn de eerste twee ijsvogelbroedwanden in Den Haag gebouwd: een bij de Haagse Stadskwekerij en de andere in park Oosterbeek. De bouw daarvan duurt vijf dagen. Komende winter komen daar nog eens drie wanden bij, op nog nader te kiezen plekken.

Een knobbelzwaan zwemt langs de ijsvogelwand. (Foto: Haagse Vogelbescherming)

“We willen de wanden het liefst zo veel mogelijk spreiden over de stad. Maar enkele voorwaarden zijn dat er binnen duizend meter van de ijsvogelwand visrijk water moet zijn – ijsvogels leven van vis – en dat je er als mens bij kan komen om bij vorst een wak te hakken, zodat ze altijd aan voedsel kunnen komen”, zegt Foeke.

Wak hakken

Het hakken van een wak is belangrijk voor het behoud van de vogel. Klinkt een beetje vreemd, maar een ijsvogel overleeft ijs niet: “IJsvogels leven van vis. Als er zes dagen ijs ligt, overleven ze dat niet. Ze komen dan om van de honger. Strenge winters geven de ijsvogelstand altijd een klap. De reden dat ijsvogels vaker voorkomen in het oosten van het land is omdat daar meer beekjes en stroompjes zijn die in de winter minder snel bevriezen”, weet Foeke.  

De ijsvogelwand bij de Stadskwekerij is nauwelijks meer zichtbaar (Foto: Haagse Vogelbescherming)

Goed teken

Stadsecoloog Esther Vogelaar van gemeente Den Haag is blij met de komst van de broedwanden. “Als in een gebied ijsvogels leven, is dat een teken dat het goed gaat met de kwaliteit van het water en de vissoorten. IJsvogels zijn volkomen afhankelijk van vis. Is die niet meer te vinden, dan komt de ijsvogel er niet meer voor. ”

Bron: Het Haagse Groen

Comments are closed.