Stel je voor dat jij iemands dag mooier kan maken? Een bezoekje, wandelen óf een spelletje spelen kan al heel veel doen! Momenteel zoeken 2319 mensen in Den Haag iemand om iets leuks mee te doen. Jij kunt ook een maatje worden.

Als maatje maak je het leven van een ander en dat van jezelf leuker. Martijn (27) is het maatje van de Syrische Wasem. Martijn vertelt: “Je kunt iemand gelukkig maken en ik heb er zelf ook een vriend bij.” Tijd en aandacht is het beste dat je aan iemand kunt geven én zo kun jij je steentje bijdragen, als maatje.

Perfect match

Je herkent het misschien wel: veel mensen hebben een druk, sociaal leven. Hetzelfde geldt voor Martijn. Ondanks dat koos hij ervoor om een maatje te worden. “Er zijn mensen die zich áltijd alleen voelen. Het leek mij leuk om in mijn vrije tijd het leven van een ander gezelliger te maken.”

Martijn en Wasem werden aan elkaar gematcht, vanwege hun gemeenschappelijke interesses en hobby’s. Wasem was op zoek naar iemand met wie hij Nederlands kon praten. Het klikte tussen de twee: Wasem leerde daardoor de taal beter kennen én heeft een vriend erbij. “Door Martijn voel ik me minder eenzaam. Ik mag hem alles vragen”, zegt Wasem. Hoe fijn is dat?

Taalmaatje

Als taalmaatje heeft Martijn ook allerlei activiteiten voor Wasem bedacht, zoals een audiotour op een boot en een bezoek aan de bioscoop. Daarnaast sporten ze samen. Zo komt Wasem dus met veel meer Nederlanders in aanraking. Goed voor de taal én het sociale aspect!

Lees verder onder de video >

Inmiddels volgen ze allebei hun eigen pad. Wasem is met een studie begonnen en heeft zijn draai in Nederland helemaal gevonden. Ook Martijn heeft het druk. “Maar we zijn elkaar niet uit het oog verloren. Binnenkort spreken we weer af.” Als hij wat meer tijd heeft, zou hij zo weer maatje worden. “Er zijn zoveel mensen die een maatje zoeken. Er zit altijd iemand tussen met wie je een klik kunt hebben en jouw vriend kan worden. Maatje zijn maakt je dag mooier.” 

Niemand hoort eenzaam te zijn

Ook Joyce (31) wilde voor iemand klaarstaan, want niemand hoort eenzaam te zijn. “Het kostbaarste wat je aan iemand kunt geven is je tijd”, vertelt ze. “Als we minder tijd op social media doorbrengen en meer aandacht aan elkaar besteden, dan wordt de wereld al mooier.” Joyce is vrijwilliger bij het maatjesproject van HandicapNL.

Een vriendin voor het leven

Joyce werd gekoppeld aan Lisa. Lisa is 32 jaar en is chronisch ziek. “We noemden elkaar al heel snel geen maatjes meer. We zijn er onvoorwaardelijk voor elkaar: in goede en slechte tijden”, zegt Joyce. Door haar ziekte is Lisa veel vriendinnen kwijtgeraakt. “Daardoor voelde ik me eenzaam”, vertelt ze. “De drempel om mij aan te melden voor een maatje was hoog, maar wat had ik te verliezen?”

Joyce en Lisa konden het meteen heel goed met elkaar vinden. Lisa: “Bij haar kan ik helemaal mezelf zijn. Ze geeft me het gevoel dat ik ertoe doe.”

Lees verder onder de video >

We stappen ook uit onze comfortzone

Een wandeling of naar het museum: Joyce en Lisa doen allerlei leuke dingen samen. “Ik zou zelf niet zo snel naar een museum gaan, maar door Joyce probeerde ik dat.” Sinds Lisa met Joyce omgaat, eet ze ook vaker veganistisch. “Joyce is veganist en inspireerde mij daarmee. We stappen uit onze comfortzone.”

Een wereld van verschil

Katja (61) werd vrijwilliger bij Vriendendiensten in Deventer, nadat zij voor haar werk was afgekeurd. Zij werd gematcht met Henry (60). “Ik wilde graag nog iets betekenen voor de maatschappij”, vertelt ze. Ze maakte voor Henry een wereld van verschil. “Ik zocht een maatje, maar ik bleek voor haar ook een steun te zijn”, vertelt hij.

Lees verder onder de video >

Henry ging scheiden en was bang om in een zwart gat te raken. Om die reden zocht hij een maatje. Doordat Katja tijd voor Henry vrij maakte en zij leuke dingen ondernemen, zag Katja hem veranderen: hij kreeg meer zelfvertrouwen. “Ik help Henry, maar ik help ook mezelf. Ik voel me weer nuttig én het geeft me veel plezier.”

Eigen invulling

Je leest het al: als maatjes onderneem je van alles met elkaar. Of je nu komt om te kletsen, te sporten, de taal te leren of om boodschappen te doen: alles is mogelijk. Door jouw tijd en persoonlijke aandacht te geven, tover jij een lach op iemands gezicht en dat dóet iets met je!

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom steunen ze initiatieven die mensen bij elkaar brengen. Wil jij je, net als het Oranje Fonds, inzetten voor en samenleving waarin iedereen mee kan doen? Er is altijd iemand die jouw aandacht waardeert. Ontdek wie jij kan helpen op oranjefonds.nl/maatjes

Comments are closed.