Den Haag zit vol bijzondere wijken: het Zeeheldenkwartier, de Schilderswijk, maar ook Ypenburg! Die laatste is extra bijzonder, want het is een vinexwijk. De kans is groot dat je weleens van die term hebt gehoord, maar wat houdt het eigenlijk in?

De afkorting ‘vinex’ staat voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra. De term, en de wijk zelf, is volgens NAW bedacht door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Ken je dit ministerie niet? Dat is niet gek, want het is in 2010 opgeheven.

Verleid naar de vinexwijk

Terug naar het ontstaan van de vinexwijk. In de jaren negentig woonden te veel mensen, volgens het eerder genoemde ministerie, in een ’te goedkoop huis’. Hierdoor waren deze woningen niet beschikbaar voor mensen met een laag inkomen. inwoners met een hoger inkomen moesten daarom verleid worden om van hun goedkope huis naar een vinexwijk te verhuizen. Hier stonden grotere en luxere woningen.

Vinexwijk in Den Haag

Ook Den Haag kreeg een vinexwijk: Ypenburg. Deze wijk is nu al meer dan 20 jaar onderdeel van Den Haag. Tussen 1936 en 1992 lag hier vliegveld Ypenburg. In 1997 begon de ontwikkeling van de vinexwijk voor ongeveer 30.000 bewoners.

Tekst loopt door onder de foto van Ypenburg >

ypenburg den haag luchtfoto
Luchtfoto uit 2007 van vinexwijk Ypenburg; 10 jaar na het begin van de bouw. | Foto: ANP

Leven in de vinexwijk

Het CBS deed in 2016 onderzoek naar vinexwijken in Nederland. Daaruit bleek dat op dat moment bijna 790.000 mensen in een vinexwijk woonden. Hoe hoog dat aantal nu is, is onbekend. Volgens het rapport wonen in deze wijken ‘relatief meer gezinnen met jonge kinderen, mensen met een hoog inkomen, en inwoners van niet-westerse herkomst dan gemiddeld in Nederland’. Ook bleek dat er gemiddeld gezien weinig criminaliteit is in de vinexwijk, in vergelijking met andere wijken.

Bronnen: NAW / Evaluatie Verstedelijking VINEX 1995 tot 2005 / CBS

Meer over Ypenburg:

  • Binnenkijken bij Carolien & Thijs: ‘We vielen voor de leuke gevel met het balkonnetje’

    Vandaag nemen we een kijkje in het gezellige huis van Carolien & Thijs. Ze zijn beiden heel creatief: Carolien doet…

    Binnenkijken bij Carolien en Thijs


  • 29 x oude foto’s van vliegveld Ypenburg

Comments are closed.