De taxistandplaats bij Eindhoven Airport was maandag nagenoeg leeg, als gevolg van een taxistaking. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

De taxistandplaats voor Eindhoven Airport bleef deze maandag nagenoeg leeg. Eindhovense taxichauffeurs deden de luchthaven vandaag niet of nauwelijks aan, omdat ze boos zijn over de nieuwe tarieven. De chauffeurs hebben afgelopen vrijdag een brief ontvangen van RVC, waarin werd medegedeeld dat ze de luchthaventoeslag niet meer mogen doorberekenen richting passagiers. 

Taxichauffeurs die gebruik willen maken van de standplaats bij Eindhoven Airport, dienen een toeslag van ongeveer zes euro te betalen voordat de slagboom omhoog gaat. Dit bedrag rekenden taxichauffeurs door aan klanten. “Daar waren de klanten ook van op de hoogte”, zegt Mehmet Yarangumeli van taxicentrale.org tegen Omroep Brabant.

Afgelopen vrijdag ontvingen zij een mail van RVC, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de taxi-afhandeling op het terrein van de luchthaven, waarin werd medegedeeld dat chauffeurs dit niet meer mogen doen. Daarnaast werd er een nieuw tariefschema aangekondigd. Chauffeurs zijn daar allesbehalve blij mee. “Nu rijden we bijna voor niks. Het scheelt echt een flinke boterham”, aldus Yarangumeli.

Blokkade De staking van maandag is daar een gevolg van. De kans bestaat echter dat het niet bij deze ene staking blijft. Mochten de nieuwe tarieven niet snel veranderen, dan volgen er volgens de regionale omroep meer acties. Een blokkade van de luchthaven geldt daarbij als een van de opties.

RVC-directeur Henny Kamphorst heeft al gesprekken gevoerd met Eindhoven Airport, mocht het daadwerkelijk tot een blokkade van de luchthaven komen. “Daar hebben we ons al op voorbereid”, zegt hij daarover tegen TaxiPro. “Mocht het zover komen, dan komen de marechaussee en de politie eraan te pas.”

Pijnpunten Kamphorst hoopt een eventuele blokkade echter te voorkomen. Daarom staat er dinsdag een gesprek met drie taxichauffeurs op de agenda, die zeggen namens alle chauffeurs te spreken. “Morgenmiddag gaan we met elkaar in gesprek over de pijnpunten. In het begin hebben we toegestaan dat de luchthaventoeslag doorberekend mocht worden richting klanten. Vrijdag hebben we aangegeven dat dit niet meer mag. Ik denk dat daar de voornamelijke pijn zit”, aldus Kamphorst.

Lees ook:

Mystery guests moeten woekerprijzen Eindhovense taxiwereld tegengaan LPF klaar met woekerprijzen in Eindhovense taxiwereld

Author

Comments are closed.