De Tour de France Femmes in Den Haag?! Jazeker! Voor het eerst start de grootste wielrenwedstrijd voor vrouwen buiten de landsgrenzen van Frankrijk. In drie etappes racen de wielrenners aankomende zomer door Zuid-Holland. De route vind je hier.

De Tour de France Femmes avec Zwift 2024 start op maandag 12 augustus in Rotterdam en gaat via Schiedam en Vlaardingen naar Den Haag.

Tekst gaat verder onder de foto >

Openingsetappe: van Rotterdam naar Den Haag

Etappe één: 124 kilometer. De Grand Départ start in Rotterdam bij het Depot van Boijmans van Beuningen en trekt via de Witte de Withstraat en de Coolsingel door de binnenstad. Vervolgens racen de renners door Delfshaven om bij Schiedam en Vlaardingen te komen. Hopelijk is de Blankenburgverbinding tegen die tijd weer open, want het peloton koerst na Vlaardingen naar Rozenburg, Hellevoetsluis en Zuidland.

De wielrenners gaan door dezelfde tunnel terug naar het noorden. Westland staat op het programma: Maasdijk, ’s Gravenzande en Monster leiden de weg naar de kust. Het parcours eindigt op Kijkduin, maar niet voordat de vrouwen door het Zuiderpark en langs het Vredespaleis hebben gereden.

Tweede etappe: van Dordrecht naar Rotterdam

Etappe twee: 67 kilometer. Op dinsdag 13 augustus vertrekken de renners vanaf het Energieplein in Dordrecht. Ze scheuren door de historische binnenstad en de haven richting de Merwedebrug, waarna ze kunnen genieten van het uitzicht op de molens van Kinderdijk. Via Alblasserdam, Ridderkerk, Barendrecht en Rhoon gaat het vrouwenkaravaan naar Rotterdam-Zuid. Op de route liggen de Kuip, Willemsbrug en Maasboulevard.

Individuele tijdrit in Rotterdam

Etappe drie: 6,3 kilometer. Op dezelfde dag halen de hardrijders hun hart op tijdens een individuele tijdrit in Rotterdam. Het startpunt is vlak bij de Erasmusbrug op de Schiedamsedijk. Het peloton gaat eerst naar het Hofplein en keert daarna terug om de Erasmusbrug over te steken. Via de Spooeweghavenbrug, Binnenhavenbrug, Koninginnebrug en de Willemsbrug racen de vrouwen naar de finish: de Boompjes.

Nu rest de vraag: wie verlaat Rotterdam in de gele trui?

tour de france femme 2024 rotterdam
De Erasmusbrug was het startpunt van de Tour de France voor mannen in 2010. | Foto: ANP

Lees ook…

Comments are closed.