Speciaal voor de Nationale Klimaatweek plaatst autodeelbedrijf Greenwheels in verschillende Nederlandse steden ‘flower stations’. Een flower station is een houten huisje gevuld met zakjes bloemzaadjes die je kunt gebruiken om je tuin, de berm of een perkje op te vrolijken. En ja, in Den Haag komt er ook een!

De organisatie wil dat iedereen zaadjes zaait zodat in het voorjaar zoveel mogelijk tuinen, boomperkjes en bermen in bloei staan. Het leuke aan deze actie? De bloemzaadjes mag je gratis meenemen!

Nationale Klimaatweek

Je vindt een flower station in onze stad tijdens de Nationale Klimaatweek, van 30 oktober tot en met 5 november. “Iedereen kan een positieve bijdrage leveren om onze planeet leefbaar te houden”, vertelt Michiel Cuppen van Greenwheels. “Thuis, op je werk, maar ook in de wijk.”

Greenwheels plaatst in de Nationale Klimaatweek maar liefst vijfhonderd flower stations door heel Nederland. De groene huisjes zijn bij verschillende vaste Greenwheels-autolocaties te vinden en bevatten zakjes met bloemenzaden die direct gezaaid kunnen worden. De precieze locatie van het kastje in Den Haag is nog niet bekend, maar die vind je binnenkort op de website van Greenwheels.

Tekst gaat verder onder de foto >

Flower station
Een flower station | Foto: Jeroen Zondag

Tips om te zaaien

Gratis bloemzaadjes gescoord? Top! Hier wat handige zaaitips:

  • Zon: zaadjes gedijen bij zonlicht, dus zorg voor een zonnig plekje
  • Water: is het erg droog? Geef de zaadjes dan af en toe water, daar worden ze blij van
  • Respecteer de natuur: heb je zelf geen tuin en wil je een stukje van de buurt vergroenen? Leuk! Let wel op als je verder weggaat, in natuurgebieden zaaien is niet de bedoeling, omdat dit de natuurlijke balans verstoort
  • Weg met die tegel: geen stukje vrije aarde? Wip een tegel uit je tuin. Dat is beter voor de waterafvoer, de biodiversiteit én het aanzicht van de buurt. Haal voor het zaaien wel het zand weg en zorg voor goede tuingrond
  • Onder de aarde: zorg ervoor dat de zaadjes een klein beetje wegzakken in de aarde, schoffel de aarde desnoods los om dit voor elkaar te krijgen. Maar let op dat je de zaden nooit helemaal bedekt met aarde, want dan kan het zonlicht er niet meer bij
  • Wie wat bewaart heeft wat: de zaadjes kunnen worden gezaaid in oktober, zodat ze in het voorjaar uitkomen. Zaaien in het voorjaar, rond maart, kan ook.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Comments are closed.