Bij AutoMaatje vervoeren vrijwillige chauffeurs minder mobiele buurtbewoners, tegen een onkostenvergoeding van 0,35 euro per gereden kilometer. Foto: ANP/Roger Dohmen

De gemeente Harlingen gaat tenminste nog een jaar door met AutoMaatje, de vrijwillige vervoersdienst van de ANWB. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders (B&W) per brief aan de Harlingse gemeenteraad laten weten. De beleidsbepalers zijn tevreden over de resultaten van de pilot, die sinds vorig jaar september draait.

Uit de voortgangsrapportage komt naar voren dat ANWB AutoMaatje, waarbij vrijwillige chauffeurs met hun eigen voertuig minder mobiele plaatsgenoten vervoeren tegen een onkostenvergoeding van 0,35 euro per kilometer, voorziet in de vervoersbehoefte van de Harlingers. “Er is een stijgende lijn in het aantal deelnemers, vrijwilligers en ritten”, zo concludeert het college.

De beleidsbepalers verwachten dat het gebruik van de vrijwillige vervoersdienst de komende maanden alleen maar toe zal nemen. Het college heeft daarom besloten de pilot te verlengen tot en met 31 december 2024. Daarnaast is de stadsregering van mening dat een pilot als AutoMaatje langer moet draaien, voordat de effecten goed zichtbaar worden. “Door de pilot te verlengen willen we een beter beeld krijgen en een kader bepalen om het succes te meten.”

GALA Tot slot sluit de vrijwillige vervoersdienst aan bij de doelen van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), waarvoor Harlingen geld ontvangt van de overheid. “Door ANWB AutoMaatje kijken mensen naar elkaar om, worden netwerken vergroot, de sociale samenhang versterkt, neemt de zelfredzaamheid toe en helpt het om eenzaamheid tegen te gaan”, zo besluit het college.

Lees ook:

ANWB AutoMaatje doet intrede in Berg en Dal Taxichauffeur Rob Krabben niet blij met komst AutoMaatje: ‘Verkapt taxivervoer’ U las zojuist één van de gratis premium artikelen Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Author

Comments are closed.