Benieuwd naar de geschiedenis van jouw eigen huis of een andere woning in Den Haag? Goed nieuws: het is vrij eenvoudig te achterhalen. Het antwoord is een paar klikken verwijderd, dankzij het Kadaster.

Het Kadaster registreert de rechten van al het vastgoed in Nederland. Dit archief kan teruggaan tot enkele eeuwen geleden. Dit is dan ook dé plek voor al je vragen over onroerend goed in Den Haag. 

Ontdek het bouwjaar via de BAG Viewer

Wil je weten hoe oud je huis is? Ga dan naar de BAG Viewer op de website van het Kadaster. De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) houdt de officiële gegevens van alle adressen en gebouwen in Nederland bij. Denk hierbij aan bouwjaar, oppervlakte en gebruiksdoel.

De volgende keer dat je je afvraagt hoe oud je huis of een ander pand in de buurt is, hoef je alleen maar naar het Kadaster te gaan om een duik in het verleden te nemen.

De periode waarin je huis is gebouwd, is waarschijnlijk de datum waarop het pand voor het eerst is geregistreerd bij het Kadaster. Het daadwerkelijke bouwjaar kan enigszins verschillen, afhankelijk van wanneer de bouw is gestart en voltooid.

Station Hollands Spoor

Tijd om de proef op de som te nemen! Hiervoor kijken we naar station Hollands Spoor. Volgens de BAG Viewer is dit gebouwd in 1888.

Kurhaus

Door naar het volgende gebouw: het Kurhaus. Volgens het register is het in 1884 gebouwd. En, is dat ouder of jonger dan je dacht?

De Gevangenpoort

Als laatste nemen we ook de Gevangenpoort onder de loep! Deze komt uit 1553! Ofwel: een echte klassieker.

Comments are closed.