Op 12 oktober werd de gymzaal van de Gelderlandschool in Den Haag omgetoverd tot een echte Bollebozen-stad. Maar liefst 375 leerlingen van groep 1, 2 en 3 werden spelenderwijs aan de slag gezet met lees- en schrijfopdrachten en werden getrakteerd op toffe optredens van Juf Roos en Wildebras.

Het evenement werd opgehangen aan het thema van de Kinderboekenweek: Bij Mij Thuis. Er werden verschillende toffe activiteiten georganiseerd voor de leerlingen om ze te enthousiasmeren voor taal, lezen en schrijven. Ook diversiteit, inclusiviteit en respect waren belangrijke pijlers binnen het Kinderboekenweekthema.

De Bollebozen-stad

De gymzaal van de Gelderlandschool werd omgetoverd tot echte Bollebozen-stad, met vier kamers vol activiteiten. Kinderen liepen door een doolhof, kregen een werkboek vol puzzels en opdrachten en deden leuke taalspelletjes. Juf Roos kwam langs om voor te lezen, en Wildebras gaf een tof optreden. De dag werd gepresenteerd door Noah Zeeuw.

Lees verder onder de foto’s >

Het Bollebozen-evenement vond plaats op vier basisscholen in Nederland. Het was een groot succes. “We merken bij kinderen dat er weinig wordt gelezen. Een event zoals Bollebozen prikkelt hen juist weer en kan daardoor een initiatief zijn om weer meer te gaan lezen,” vertelt de docent van OBS De Blauwe Lijn in Amsterdam tevreden.

“Ik vind lezen heel belangrijk, omdat je bij lezen je eigen fantasie kan gebruiken,” legt Wildebras uit tijdens zijn optreden. “Wanneer je bijvoorbeeld een boek leest, kan je je eigen creativiteit erop loslaten en alles tot je verbeelding laten spreken.”

Kinderen lezen steeds minder

Nederlandse kinderen lezen steeds minder, zo blijkt uit veelvoudig onderzoek. De gemiddelde leesvaardigheid keldert de afgelopen jaren dan ook sterk. Een derde van de leerlingen in groep 6 vindt lezen niet leuk – vooral de verplichte lange leeslijst lijkt het leesplezier te killen.

Daar moet verandering in komen, vindt educatief Nederland. Ouders, leerkrachten, overheid en bedrijven proberen om het leesplezier van jongs af aan terug te brengen bij kinderen. Bol – de grootste (kinder)boekenverkoper in Nederland – brengt ook daden bij woorden voor hun missie van meer leesplezier onder kinderen.

Bol-initiatieven

Om deze missie waarheid te maken, heeft Bol de afgelopen jaren al verschillende initiatieven georganiseerd onder de gezellige naam Bollebozen. Want “ieder kind verdient een boek”.

Eerder heeft Bollebozen al e-books en luisterboeken voor €0,01 beschikbaar gemaakt (de BoekieClub), gratis leesquizzen gemaakt voor scholen en verschillende doe-boeken en letterpretpakketten goedkoop aangeboden om zo nog meer kids te bereiken. Ook doneerde Bollebozen in de zomervakantie nog zo’n 30.000 boekentasjes via het Jeugdeducatiefonds, en tijdens deze Kinderboekenweek 80.000 boeken.

Het Bollebozen-evenement op basisscholen is dan ook een mooie aanvulling op deze initiatieven.

Author

Comments are closed.