De Hofplaats is bijna onherkenbaar door die grote zwarte hekken. Weet je nog dat hier elke week een bio-markt was en dat je op de grondwetbank een broodje kon eten in de zon? Daar is nu niks meer van terug te zien. Wat gaat er eigenlijk met die bank gebeuren? Wij spiekten tussen de hekken door en zagen dat deze verdwenen is!

Op de 45 meter lange grondwetbank op de Hofplaats stond artikel 1 van de Nederlandse grondwet. Het is ontworpen door architect De Bruijn en in 1992 door gemeente Den Haag cadeau gedaan aan de regering.

[Lees verder onder de foto]

Grondwetbank op de Hofplaats. Foto ANP

Anders

Op de Hofplaats wordt nu een andere ingang van de Tweede Kamer gebouwd. We hebben de woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf gevraagd om informatie over de verdwijning van het monument. “De Grondwetbank is ontmanteld”, laat hij weten. “De beplating is voorzichtig verwijderd zodat hergebruik mogelijk kan zijn”. Op de Hofplaats is straks, met de komst van de nieuwe ingang, geen plek meer voor het monument, maar de materialen worden dus wel hergebruikt.

Ook komt artikel 1 van de grondwet wel weer zichtbaar terug op die plek, maar in welke vorm is nog niet bekend. Daarbij stond op de Grondwetbank de verouderde versie van artikel 1:

‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’ Inmiddels is deze aangevuld met: handicap, seksuele gerichtheid. Op het nieuwe gedenkteken komt dan ook de nieuwe tekst.

Lees ook…

Comments are closed.