Weinig bomen en planten. Regenwater dat van de weg een waterballet maakt en zomerse dagen die door het asfalt nog heter worden; de Van Musschenbroekstraat in Laak is versteend en bewoners willen daar graag verandering in zien. Na een petitie gaat dat ook gebeuren!

Het plein en de ventweg bij de Van Musschenbroekstraat zijn al verbeterd en de schetsen met de rest van de plannen zijn deze week gepresenteerd. Bij Het Haagse Groen lezen we meer over het ontwerp.

Woongenot

“In onze straat kan ons woongenot wel een boost gebruiken”, zegt Saskia van bewonersinitiatief RadiLaak en bewoner van de Van Musschenbroekstraat. RadiLaak is een groep bewoners die de buurt met de gemeente en politici groener, veiliger en prettiger wil maken. “Wat Laak nu is, kan en moet radicaal anders!”, luidt de leus van de groep.

Regenwater maakt van de straat een waterballet. Foto: Saskia van RadiLaak

“We willen graag de meest duurzame en klimaatadaptieve straat van Den Haag worden. Wij denken dat dat kan, want nergens anders is het erger dan hier: te heet, te nat, te grijs, te onveilig. We willen smalle rijstroken en we willen meer groen, zodat het water de grond in kan stromen, de hittestress vermindert en het er gezelliger uitziet.”

Noodkreet

De bewoonster zette twee jaar geleden met haar man en buren een petitie op. Ook schreven ze namens de steeds groter wordende groep een brandbrief aan de wethouder duurzaamheid en energietransitie. Die noodkreet vindt gehoor. “Dat is het krachtige van dit project: het komt uit de bewoners zelf”, zegt Roeland Lelieveld, adviseur duurzaamheid van gemeente Den Haag.

De schets van de ver​​​​​​groening van de Van Musschenbroekstraat in Laak. (Bron: gemeente Den Haag)

De wensen van bewoners zijn, voor zover mogelijk, meegenomen in het eerste ontwerp voor de herinrichting van de Van Musschenbroekstraat. Het ontwerp is 24 oktober tijdens een bewonersoverleg in stadsdeelkantoor Laak gepresenteerd.

Groenste indeling

“In het ontwerp zijn we voor de groenste indeling gegaan: meer bomen en meer groenvakken, maar ook ruimte voor voetgangers, fietsers, automobilisten en parkeerplaatsen. Dat moet ook wel. Mensen willen wel meer groen, maar willen ook hun  auto kunnen parkeren. Dat is een ingewikkelde puzzel”, zegt Roeland.

De herinrichting van de Van Mussenbroekstraat kan beginnen zodra de nieuwe riolering wordt aangelegd. Dat duurt nog even. “We kunnen niet wachten om te vergroenen, maar we combineren graag werk met werk zodat de straat maar een keer open hoeft”, aldus Roeland.

Betere bodem voor sterkere bomen

Het pleintje bij het ventweggetje aan de Van Musschenbroekstraat is al eerder aangepakt. Het straatje is vergroend en de bodem is aangepast. In het voorjaar heeft de gemeente op verzoek van bewoners nog meer plantjes geplant. Meer weten? Kijk op Nature Smart Cities – Den Haag – Wijkpark Cromvliet kreeg waterbuffer.

Lees ook…

Comments are closed.