De officiële taxistandplaats van Schiphol. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Owen O’Brien

Het Openbaar Ministerie (OM) eist geldboetes tot 2.400 euro tegen meerdere taxichauffeurs, die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan illegaal taxivervoer op Schiphol. Het OM spreekt over een ‘economisch delict’, terwijl sommige chauffeurs spreken over een ‘vriendendienst’.

Sommige chauffeurs verklaarden dat ze gratis hebben gereden of dat hun vrienden alleen de benzinekosten hebben betaald. Uit het dossier van de Koninklijke Marechaussee blijkt echter het tegendeel. Passagiers hebben belastende verklaringen afgelegd, zo stelt het OM. “Bijvoorbeeld dat ze voor de rit hebben betaald, dat er een prijsafspraak is gemaakt en dat ze de bestuurder niet kenden.”

Chatgesprekken Op in beslag genomen telefoons zijn chatgesprekken aangetroffen met klanten over het ophalen, wegbrengen en de ritprijs. “Ook zag de Marechaussee dat sprake is van een zakelijk afscheid, waarbij verdachten het portier openhouden voor de klant en koffers uitladen. Gedrag dat niet wijst op een vriendendienst.”

Het OM eist daarom geldboetes tussen de 1.200 en 2.400 euro. “Het gaat hier om illegaal taxivervoer en daar treedt het OM stevig tegen op”, zei de officier van justitie vrijdag tijdens de zitting. “Het is bovendien een makkelijke manier van geld verdienen. Iedereen met een rijbewijs kan op z’n vrije dag bij wijze van spreken mensen zwart en onverzekerd gaan vervoeren.”

Lees ook:

Arrestaties met gejuich ontvangen: ‘Oneerlijke concurrentie bij de wortel aanpakken’ Aanhoudingen in onderzoek ‘illegale praktijken’ taxi’s Schiphol Marechaussee slaat slag: meerdere snorders aangehouden

Author

Comments are closed.