Een grachtenpand in hartje Den Haag, gebouwd rond het jaar 1700 met een gevel van geïmporteerd hout en lekker veel vierkante meters. Voor Stijn (23) en Senna (22) klonk het als hun droomhuis, al spookt het er wel een beetje. “Niemand weet hoe oud het huis is.”

Stijn en Senna’s voormalige grachtenpand is rond 1700 gebouwd. Het exacte jaar weet het stel niet. “De gemeente Den Haag hield toen nog geen bouwjaren bij op de stadskaart”, vertelt Stijn. “Wat we wel weten, is dat de gevel is gemaakt met hout uit Zuid-Amerika. En dat het huis jarenlang van dezelfde familie is geweest.” Pas in het jaar 2000 is het opgesplitst in vier appartementen.

Foto: Vincent Croce

Een spookhuis gekocht

Eerder dit jaar kochten Stijn en Senna een van die appartementen. Al snel voelde hun toekomstige droomhuis meer als een spookhuis. “Alles piept en kraakt”, vertelt Senna. “De eerste maand dat we hier woonden sloegen de stoppen steeds door. Daar kregen we de kriebels van.” Het gevoel van een spookhuis werd alleen maar meer door de staat van het huis toen ze erin kwamen wonen. Senna vertelt bijvoorbeeld dat er eindeloze lagen donkere verf op de muur zitten en zelfs rood kaarsvet. “Dat is op het eerste gezicht best griezelig.”

Spoken verjagen

Gelukkig waren de meeste van die ‘spoken’ te verjagen. De oude stoppenkast was nodig aan vervanging toe. Daarom hebben Stijn en Senna een slimme meter geïnstalleerd en nu slaan de stoppen niet meer door. Dat piepen en kraken komt vooral door slechte isolatie, oude vloeren en achterstallig onderhoud. “We hebben het huis gestript en gaan het stukje bij beetje opknappen, isoleren en naar onze smaak inrichten”, vertelt Stijn.

Pareltjes vinden én behouden

Zo’n oud huis kopen heeft ook veel voordelen, vertelt Senna. “We wilden graag een huis met geschiedenis. Dat zie je op allerlei manieren terug. We hebben bijvoorbeeld een prachtige oude open haard die nog in goede staat is.” Tijdens het strippen en slopen kwam het stel nog meer pareltjes tegen. “Toen we de zoveelste verflaag boven de schouw weg probeerden te krabben, vonden we een spiegel van anderhalve vierkante meter. Dat is toch gaaf?”

‘Gewoon doen’

Echte kluservaring heeft het stel niet. Ze studeren allebei nog. “Maar als je een kans krijgt om een huis te kopen en het ook nog helemaal naar je eigen smaak te maken, moet je die grijpen”, zegt Senna. “We weten niet alles, maar op het internet is een hoop informatie te vinden en klusvideo’s zijn er genoeg. We hebben ook veel lieve vrienden en familie in de buurt die graag helpen.” Ondanks dat er nog best wat moet gebeuren voor het hun droomhuis is, sluit Stijn zich daar helemaal bij aan. “Gewoon doen. Onderweg leer je het wel.”

Ook verduurzamen?

Stijn en Senna hebben al heel veel gedaan en gaan binnenkort de muur en de vloer isoleren. Ook aan de slag met verduurzamen? Bekijk hieronder welke klussen je (gemakkelijk) zelf kunt doen of ga naar praxis.nl.

Geef je mening in dit onderzoek naar het verduurzamen van woningen en maak kans op een bon van Bol t.w.v. 100 euro!

Author

Comments are closed.