Samenvatting

Schiphol opent een eigen meng- en breekterrein voor het recyclen van betonpuin. Beton uit verbouwingen en onderhoud wordt op het recyclingpunt vermalen tot nieuw beton of funderingsmateriaal, in samenwerking met Heijmans en VolkerWessels Infra Schiphol. Het materiaal wordt hergebruikt in bouwprojecten op de luchthaven. Deze circulaire oplossing draagt bij aan de doelstelling van Schiphol om in 2030 een luchthaven zonder restafval te zijn.

recyclingpunt betonpuin 2

recyclingpunt betonpuin 3

recyclingpunt betonpuin 1

Met het recyclingpunt sluiten we de cirkel van betonrecycling op ons eigen terrein. Bij verbouwingen en onderhoud op onze luchthaven komt jaarlijks zo’n 60.000 ton betonpuin vrij. Dat gooien we natuurlijk niet zomaar weg. We mengen, breken en vermalen het betonpuin, zodat het opnieuw kan worden gebruikt in allerlei projecten op Schiphol, zoals de vliegtuigopstelplaatsen. Het is een concrete stap richting circulariteit op de luchthaven.

Sybren Hahn, Directeur Asset Management

Eigen meng- en breekterrein 

Het recyclingpunt is twee voetbalvelden groot. Vrijgekomen betonpuin wordt er opgeslagen en gesorteerd. Het fundament van het terrein is van hergebruikt puin van Schiphol. Op het terrein wordt het betonpuin met grote breekinstallaties vermalen tot kleine brokken, waarna er met menginstallaties een gerecycled betonproduct van wordt gemaakt. Alle grote bouwpartners op de luchthaven kunnen gebruik gaan maken van de installaties op het terrein. Het terrein bevindt zich aan de Zonnekruidweg op Schiphol Noordwest, richting Badhoevedorp.

Author

Comments are closed.