In veel Haagse wijken en cafés wordt zaterdagavond Halloween gevierd en nu blijkt er die nacht ook nog eens een maansverduistering te zijn. Toeval?

Zaterdag 28 oktober is een gedeeltelijke maansverduistering die bij helder weer in Nederland goed te zien is. Volgens de mythes is de verduistering van de volle maan een onheilspellend voorteken, en het is dan ook nog eens het Halloween-weekend. Klinkt toch wel een beetje spannend.

Maansverduistering

De eclips begint zaterdag al om 20.00 uur en in de vier uur erna kun je zien hoe er een steeds grotere hap uit de maan verdwijnt en vervolgens hoe de maan weer ‘groter’ wordt. De gedeeltelijke verduistering eindigt kort na middernacht, om 0.29 uur.

De maan staat nu dicht bij de aarde dus de verduistering is goed met het blote oog te zien. Wil je het beste zicht, zoek dan een donkere plek op bijvoorbeeld in de duinen of op het strand. Blijf je nromaal niet zo laat op? Wist je dat dit weekend iets langer kunt slapen, want we gaan ook nog eens naar de wintertijd, dus de klok wordt een uurtje teruggezet.

Voor wie niet de hele avond buiten wil staan geeft Marc van der Sluys, sterrenkundige aan de Universiteit Utrecht de tip om eventueel alleen de eerste (of tweede) helft van de verduistering te gaan bekijken; na 22: 15 uur gebeurt hetzelfde als ervoor, maar dan in omgekeerde volgorde.

Bron: hemel.waarnemen.com

Halloween in Den Haag:

  • Van spookhuis tot zumba party: zo viert Den Haag Halloween

    Halloween wordt elk jaar groter gevierd in Den Haag; in steeds meer wijken gaan kinderen en volwassenen op 31 oktober…

Comments are closed.