In het Transvaalkwartier vind je de Joubertstraat en het Joubertplantsoen. Waar komt deze straatnaam vandaan? En hoe spreek je Joubert eigenlijk uit? Wij zoeken het uit:

Niet alleen in Den Haag is er een Joubertstraat, in veel steden is deze te vinden én er is zelfs een Joubert street in Londen. Allemaal vernoemd naar dezelfde persoon.

Zuid-Afrikaanse generaal

Petrus Jacobus Joubert, ook wel Slim Piet genoemd, was een opperbevelhebber in het leger van de Zuid-Afrikaanse Republiek van 1880 tot 1900. Deze onafhankelijke staat, die bekend stond als Transvaal, werd geregeerd door de Boeren. Dit waren Nederlandstalige afstammelingen van witte kolonisten.

In die tijd maakten de Britten de dienst uit in de Kaapkolonie in het huidige Zuid-Afrika. Na de Eerste en Tweede Boerenoorlog werd Transvaal onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en een provincie van Zuid-Afrika. Slim Piet vocht mee in deze twee Boerenoorlogen en was vicepresident van de staat, tot hij stierf tijdens de Tweede Boerenoorlog.

Szjoebert of Joewbert?

Nu weet je een beetje meer over de achtergrond van de naam, maar hoe spreek je het uit? Op de chique, Franse manier Zjoebert of eerder als Jouwbert/beurt? Ondanks dat de straatnaam erg Frans klinkt, heeft het dus niks te maken met de Fransen. De naam van de generaal spreek je uit als Jouwbeurt. De straatnaam spreek je dus officieel ook zo uit.

Bron: svgeneraaljoubert.nl

Lees ook…

Comments are closed.