Kantorencomplex Tripolis in Amsterdam, waar het hoofdkantoor van Uber sinds deze zomer is gehuisvest. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Kim van Dam

Ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken hebben tegen de regels in gehandeld om het Europese hoofdkantoor van Uber in Amsterdam te houden. Dat schrijft Follow the Money (FTM). Verschillende bewindslieden ontkenden eerder nog stellig dat er sprake was van ambtelijke bemoeienis.

Uber overwoog in de zomer van 2014 het hoofdkantoor van Amsterdam te verhuizen naar Ierland. Dat blijkt uit stukken die de onderzoeksjournalisten van platform Follow the Money ontvingen na een beroep op de Wet open overheid (Woo). “Uber was ontevreden over de toen geldende belastingafspraken met Nederland”, zo tikt FTM op. “Als die afspraken niet gewijzigd konden worden, ‘dan gaan ze naar Ierland’.”

Gedragsregels Uit de Woo-stukken komt naar voren dat medewerkers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) – de vooruitgeschoven post van het ministerie van Economische Zaken dat voorlichting geeft aan buitenlandse bedrijven over investeren in Nederland – Uber heeft toegezegd om het Amerikaanse bedrijf te helpen.

Doel was om te voorkomen dat de Belastingdienst snel informatie zou uitwisselen met andere landen over de omzet van individuele chauffeurs. “Uber had liever niet dat Nederland die informatie deelde met andere landen, en als dat dan al moest, graag niet te snel. Andere landen wilden die informatie hebben om te controleren of taxichauffeurs hun aangifte correct hadden ingevuld.”

Identificeren Verschillende bewindslieden, waaronder voormalig staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) en huidig demissionair staatssecretaris Marnix van Rij, ontkenden in het verleden nog stellig dat de NFIA zich bemoeide met belastingafspraken. “Voor specifieke belastingzaken verwijst NFIA door naar de bevoegde instantie”, schreef Van Rij destijds in een reactie op schriftelijke vragen, gesteld door onder meer Pieter Omtzigt.

Volgens de onderzoeksjournalisten tonen de stukken echter aan dat NFIA-medewerkers wel degelijk aan tafel hebben gezeten bij gesprekken tussen Uber en leden van de Belastingdienst. “Uit de stukken stijgt het beeld op dat de medewerkers van NFIA zich volledig identificeren met de belangen van Uber”, schrijft FTM.

Lees het volledige artikel op Follow the Money.

Lees ook:

Staatssecretaris Van Rij over Uber-onderzoek: ‘Geen onregelmatigheden geconstateerd’ Van Rij: geen nieuwe feiten gehoord van klokkenluider over Uber

Author

Comments are closed.