Mariëlle Paul, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Peter Hilz

Mariëlle Paul is, samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), bezig met een landelijke aanpak voor het doelgroepenvervoer. Dat zegt de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs in haar reactie op schriftelijke vragen, die door VVD-Kamerleden Fahid Minhas en Harry Bevers zijn gesteld. Reden hiervoor is onder meer de huidige staat van het leerlingenvervoer.

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf kinderen, volgens de ouders, regelmatig tot vrijwel altijd te maken heeft met een chauffeur die niet op de afgesproken tijd aankomt, zo schrijft Paul in haar reactie. Daarnaast komen één op de acht kinderen te laat op school door vertraging met de taxibus.

De onderwijsminister noemt de huidige situatie ‘zorgelijk’. “Het is van belang dat leerlingen zonder stress en op tijd naar school worden vervoerd om onderwijs te kunnen volgen. Als kwetsbare leerlingen door een structureel afwijkende dienstregeling in hun ontwikkeling worden geremd, vind ik dat schrijnend”, zegt Paul daarover.

Landelijke aanpak De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het leerlingenvervoer ligt echter bij de gemeenten. Volgens de VVD-bewindsvrouw moeten om die reden de knelpunten op lokaal niveau worden opgelost. Daarom gaat Paul op korte termijn in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), die de gemeenten ondersteunen.

Tevens is de minister bezig met een aantal maatregelen, specifiek gericht op informatievoorziening richting de gemeenten. Daarnaast werkt ze, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan een landelijke aanpak voor het doelgroepenvervoer.

Noodmaatregelen Gemeenten hoeven tot die tijd echter niet stil te zitten. Volgens Mariëlle Paul kunnen zij noodmaatregelen treffen om het leerlingenvervoer zoveel mogelijk te ontzien, zoals het inzetten van particuliere taxibedrijven en straattaxi’s, het inzetten van touringcar- en belbussen, het verstrekken van een kilometervergoeding als ouders hun kind zelf halen en brengen en focussen op zelfstandig leren reizen. “Ik roep de gemeenten op om deze oplossingen in te zetten als dat nodig is”, aldus de minister.

Lees ook:

Aanpak leerlingenvervoer gaat ’te langzaam’, Tweede Kamer verlangt actie Henk van Gelderen: ‘Gemeenten, kijk eerder naar indicatiestelling’ ‘Doelgroepenvervoer soms als onbetrouwbaar en onvoorspelbaar ervaren’ U las zojuist één van de gratis premium artikelen Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Author

Comments are closed.