Ron en Jeannette Knoester hebben drie weken geleden een bijzondere lunchroom geopend aan de Vlierboomstraat. Op het hoekje waar nog niet zo lang geleden Appeltje Eitje zat, is nu Prikkel te vinden. Wat er anders is aan deze zaak? Er werken mensen met autisme.
Advertentie wordt geladen…
Jeannette en Ron hebben twee zoons waarvan de oudste (17 jaar) autisme heeft. “Hij is gek op bakken en werken in een lunchroom is zijn droom”, vertelt Jeannette.
Autisme
Op dinsdagen is de lunchroom gesloten en heeft Jeanette dus alle tijd om met ons een bakkie te drinken. We herkennen de blauwe mozaïeken vloertegels, die zijn nog van Appeltje Eitje. “Ik vind ze zo gaaf! We hebben de rest van de zaak wel geverfd en de akoestiek verbeterd. Het galmde hier, dat was niet alleen lastig voor het personeel maar bijvoorbeeld ook voor ouderen die hier komen.”
Terwijl we genieten van een sterke kop koffie vertelt Jeannette over het ontstaan van de bijzondere lunchroom: “Toen Lars nog baby was merkten we al dat hij moeilijk contact maakte. Hij had ook nog eens vaak oorontstekingen waardoor hij langzaam leerder praten. Toen hij 7 jaar was wisten we pas echt dat hij autisme had, al had ik al eerder het vermoeden. Hij is dan ook niet naar het reguliere onderwijs gegaan”, vertelt Jeannette.
In plaats van verdrietig zijn over de situatie was Jeannette van plan er het beste van te maken. De Scheveningse heeft zich vervolgens ondergedompeld in informatie over autisme waardoor ze bijna een specialist is geworden. Ook werd ze vrijwilliger op de school voor speciaal onderwijs. “Ik hoorde van andere ouders regelmatig dat er in de maatschappij weinig plek is voor iemand met autisme. Ik wil niet dat mijn zoon wordt weggestopt.” Daarom onderzocht ze samen met haar man wat zij zelf voor Lars konden doen.
Horeca
“Acht jaar geleden zagen we in Barcelona een restaurant waar mensen met autisme werkten. Dat bracht ons op een idee. Vervolgens heb ik allerlei cursussen gedaan en Lars heeft stage gelopen bij een Tea Room in Voorburg. In Den Haag zat namelijk nog geen plek waar mensen met autisme werken.”
Een paar maanden geleden kwam het hoekpand aan de Vlierboomstraat vrij en 22 september opende Prikkel. Inmiddels werken er vijf mensen met autisme parttime en zes mensen zonder autisme. Alles op de kaart wordt zelf gemaakt van de taart tot salades. “Iedereen is hier gelijkwaardig, we doen allemaal hetzelfde. Iedereen bakt en iedereen bedient’.
Prikkel
Advertentie wordt geladen…
Natuurlijk is het runnen van een zaak met mensen met een bepaalde beperking een uitdaging. Zo zijn alle apparaten (kassa, koffiemachine etc) zo simpel mogelijk.”Mensen met autisme kunnen niks op gevoel. Dus als we bakken is het niet een snufje zout meer of minder, ze volgen precies het recept.”
Bij Prikkel kun je de hele dag ontbijten en er is ook een borrelkaart. Daarbij komen de meeste producten van lokale leveranciers zoals Eiber Bier, thee van Bertje en koffie van Roast. Populaire gerechten zijn broodje pulled chicken en de vegan variant pulled jackfruit. “Appel Eitje had veel vegan gerechten op de kaart. Onze klanten vroegen daar ook gelijk naar. Onze vegan-kaart is niet zo uitgebreid als bij het vorige restaurant, maar van elk gerecht hebben we wel een variant zonder dierlijke producten.”
Pikkel aan de Vlierboomstraat 509 is zes dagen per week geopend van 8: 30 tot 17: 00 uur.
Lees ook…
-
Hondje Noa gaat op bezoek bij speciale mensen: ‘het is ontroerend om te zien’
De 54-jarige Wilma begint helemaal te stralen wanneer ze hondje Noa binnen ziet komen. Op schoot vindt ze nog even…
-
Hoera! Happy Tosti wint titel ‘Haagse werkgever van het jaar’
Comments are closed.