De Haagse band Prins S. en De Geit heeft de Haagse popprijs gewonnen en tourt nu door het land. Gelukkig heeft gitarist Marne toch nog tijd voor een interview met Merijn van Grieken van het Haagse Groen. Ze praten over hoe het nu gaat na een dubbele hersenbloeding en zijn liefde voor de natuur: “Vanaf mijn huis in het Strijkijzer zie je hoe groen de stad is.”

“Misschien hoor je dat ik soms iets langzamer praat. Dat komt door een hersenbloeding.” In 2022 trof een dubbele hersenbloeding de 42-jarige componist, producer en gitarist Marne Miesen. Plots ligt de muzikant in coma. Verlamd. Einde verhaal, zo lijkt het.

Op dat moment barst de agenda van electro dancepopband Prins S. en De Geit van de optredens op grote festivals als Noorderslag en Appelpop. Het moet, na corona, hún zomer worden met hits als Nacht, Kinderboerderij (keiblij) en De Duck. Voor Marne loopt het anders. Na een week in coma vertellen artsen hem dat hij als ‘een kasplant verder moet’.

Het is nog maar een jaar geleden dat Marne hoort dat hij als een kasplant verder moet. Beeld: Valerie Kuypers

Rockstar

Wonderwel herstelt Marne sneller dan gedacht. Drie maanden later schittert hij met de band zelfs weer op het podium van Lowlands, weliswaar zittend op een stoel. “De vermoeidheid is er altijd, mijn batterij laadt niet meer op. Als je mijn insta ziet, denk je: Die hangt de rockstar uit. Maar na een show ga ik backstage meteen plat. Ik doe er maximaal drie per week, terwijl ik voorheen honderd dingen op een dag deed en tot drie uur ’s nachts zat te mixen.”

Althans, dat is hem verteld. Zijn autobiografisch geheugen is als een harde schijf gecrasht. “Ik heb nog nooit zoiets raars meegemaakt. Dat je niet weet wie je bent – dat vertellen anderen mij – en dat je je niets kunt herinneren. Het lijkt alsof ik ben gereïncarneerd in het leven van Marne. Het is een heel leuk leven, dus ik ben er blij mee. Maar het is soms wel van: Hoe ben ik hier terechtgekomen?!”

In het Huijgenspark mogen honden loslopen. Beeld: Valerie Kuypers

Natuur- en dierenmens

Hoewel hij snel overprikkeld is, zit hij vandaag toch hier op een bankje in zijn geliefde Huijgenspark. “Natuurlijk zei ik ‘Ja’ tegen dit gesprek! Als je patiënt bent, denk je dat je niets meer toevoegt aan het leven. Door dit soort dingen te doen, tel ik weer mee. En bovendien ben ik een natuur- en dierenmens. Ik hou van de natuur. Dit is mijn groene huiskamer! In dit stukje stadsnatuur kan ik ontspannen.”

Marne gaat elke dag met herdershond Mario naar het Huijgenspark. Vanaf zijn appartement in het Strijkijzer is het vijf minuten lopen. En dat is precies wat hij aankan. De gitarist wandelt tot het bankje, gaat zitten, maakt met voorbijgangers een praatje en knuffelt met alle honden. “Die ken ik echt allemaal bij naam.” Terwijl hij praat, komt buurtgenoot Annemarie spontaan aanlopen met een dienblad met koffie en koekjes.

Een dorp

“Kijk nou! Wat lief! Daarom hou ik van deze plek! Het is net een dorp, een community. Er hangt zo’n fijne sfeer. Het is echt bijzonder hier. En bovendien zijn er niet zoveel parken in het centrum waar honden mogen loslopen. Voor mij is dit een mooie groene plek dichtbij mijn huis, waar ik altijd naartoe kan, zonder dat ik daarna twee uur moet slapen. Dit park is gewoon heel erg belangrijk voor me.”

Het Huijgenspark in de Stationsbuurt, gezien vanaf het Strijkijzer. Beeld: Valerie Kuypers

Groene stad

“Den Haag is zo groen! Als je vanaf mijn appartement op de 34ste etage over de stad heen kijkt, zie je hoe ongelooflijk groen de stad is. Ik liep voorheen vaak met Mario naar het Haagse Bos en kwam graag in het Westduinpark en natuurlijk op het strand. Dat is nu te ver.”

Hij is blij dat dat zijn aanvraag voor een scootmobiel is goedgekeurd. “Man, ik kan niet wachten tot ik ‘m heb! Waar ik als eerste heen zou rijden? Het Haagse Bos, meteen!” Marne laat een stilte vallen. “Sorry, die vraag emotioneert me. De spontaniteit is zo uit mijn leven geramd. En met zo’n scootmobiel krijg ik weer een beetje bewegingsvrijheid terug. Dan plakken we op de achterkant een knalgrote sticker van een geit… Lachen toch. Moet je mij straks eens zien gaan!”

Vanaf zijn appartement in het Strijkijzer is het vijf minuten lopen naar het park. 

Tips van Marne:

  • Kom chillen in de relaxte strandstoelen in het Huijgenspark
  • Ga eens naar de kinderboerderij. “Ik hou serieus hysterisch veel van de kinderboerderij! Mijn favoriet is het Waaygat in Scheveningen.”
  • Luister vanaf 12 oktober naar de nieuwe single Goochelaar

Over Prins S. en De Geit

De Haagse electro popband Prins S. en De Geit van Scott Beekhuizen, Daniël Ortgiess en Marne Miesen heeft de prestigieuze Haagse Popprijs 2023 gewonnen. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de act die afgelopen jaar het meest heeft betekend voor Den Haag als Popstad. Vorig jaar sleepten ze nog de Music Support Award in de wacht en nu mag de band zich voegen in het rijtje van Goldband, Son Mieux en Di-rect.

Dit najaar staat Prins S. en De Geit op het toneel met de voorstelling Let’s Talk About Sex waarvoor ze nieuwe nummers maakten. Op 12 oktober is de première in de Koninklijke Schouwburg. Kijk hier voor de speeldata.

Vanaf zijn etage in het Strijkijzer heeft Marne uitzicht over zijn geliefde Huijgenspark. Beeld: Valerie Kuypers

Lees meer over de favoriete groenplekken van bekende Hagenezen op het Haagse Groen.

Lees ook…

Comments are closed.