Na Ouders & Onderwijs trekt ook LBVSO zich uit het overlegorgaan. Foto: ANP/Vincent Jannink

In navolging van belangenorganisatie Ouders & Onderwijs, stapt ook Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) uit de VNG-expertisegroep. Dat laat voorzitter Elijah Delsink weten in een statement. De recente uitspraken van leerlingenvervoerexpert Carolien Aalders over de rol van de ouders, zijn voor LBVSO de druppel die de emmer doet overlopen.

Het verloopt in sommige gemeenten uiterst stroef. Partijen als LBVSO spreken al geruime tijd over een crisis. In een uitgebreid artikel in De Stentor, liet Carolien Aalders haar licht schijnen op de huidige problemen. Volgens haar is het een misvatting dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het vervoer. “Volgens de wet zijn niet de gemeenten verantwoordelijk voor het vervoer, maar de ouders”, zei ze daar onder meer over. Volgens Aalders kunnen ouders of grootouders, tegen een vergoeding, de kinderen ook zelf wegbrengen.

Deze uitlatingen zetten kwaad bloed bij belangenorganisatie Ouders & Onderwijs, die besloten uit de speciaal voor het leerlingenvervoer opgerichte VNG-expertisegroep te stappen. “Als we zo tegen de problemen in het leerlingenvervoer aan blijven kijken, lossen we niets op en blijven kinderen en hun ouders te dupe”, zei directeur Lobke Vlaming daarover.

Verwerpelijk Ook bij LBVSO zijn deze uitspraken volledig in het verkeerde keelgat geschoten. “De uitspraak van Carolien Aalders over de rol van de ouders is de druppel”, schrijft voorzitter Elijah Delsink in het statement. “Vorig jaar werden haar uitspraken al door honderden ouders verwerpelijk gevonden. Dit jaar is dat zelfs nog erger, mede door haar uitspraken in het artikel.”

Naast de uitspraken van Aalders, hekelt LBVSO tevens de trage onderhandelingen met VNG. Volgens de belangenbehartiger is er al ruim een jaar sprake van een ‘ernstige chaos’ en is de situatie door de trage onderhandelingen alleen maar verergerd. “De klachten zijn schrijnender, de schade is zwaarder en de gemiste lesuren hoger. Het onderzoek van VNG duurt maar voort en is naar onze mening ook niet representatief. Wij hadden een proactievere houding verwacht van de VNG, omdat de schade die deze crisis oplevert enorm enorm groot is voor een groep zeer kwetsbare kinderen”, zo motiveert Delsink het besluit om uit de onderhandelingen te stappen.

Stevig gesprek De oplossing moet komen vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), zo stelt LBVSO. “Wij willen op korte termijn met OCW een stevig gesprek voeren over het leerlingenvervoer, omdat ons vervoersprobleem erkend moet worden als een probleem in het pedagogisch en psychisch klimaat van een kind. Daar ligt namelijk de oplossing, waarna er stappen gezet kunnen worden. Nu brengt het onze leerlingen niet wat ze nodig hebben. De schade loopt alleen maar op, in plaats dat het verminderd”, zo besluit Delsink.

Lees ook:

Ouders & Onderwijs stapt per direct uit VNG-expertisegroep VNG tuigt expertiseteam op voor verbetering leerlingenvervoer LBVSO dreigt met kort geding tegen de overheid U las zojuist één van de gratis premium artikelen Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Author

Comments are closed.