Als je van sterrenregens houdt, kijk dan in de ochtend van zondag 22 oktober de Haagse hemel in. Op dat moment kun je de meeste vallende sterren zien van de meteorenzwerm Orioniden.

Het beste kijkmoment is zondag rond 6.00 uur ’s ochtends. Er zijn dan verschillende vallende sterren te zien. Uiteraard zie je dat het beste op een donkere plek, zoals het strand. Op een donkere locatie zie je wel vier keer zoveel meteoren als in een lichtvervuild gebied, aldus de website hemel.waarnemem.com.

Vallende sterren in Den Haag

Tijdens het hoogtepunt van de sterrenregen zie je zo’n 22 tot 23 meteoren per uur bij heldere hemel. Zijn er veel wolken, dan kun je er ongeveer 11 per uur zien. Je hebt geen speciale apparatuur nodig om de meteoren waar te kunnen nemen.

Meteorenzwerm Orioniden

De Orioniden zijn een jaarlijkse meteorenzwerm die van 16 tot 26 oktober verschijnt aan de hemel. De radiant, het punt waar ze vandaan lijken te komen, ligt in het sterrenbeeld Orion. Ze worden veroorzaakt door stofdeeltjes van de komeet Halley en reizen met zo’n 237.240 kilometer per uur door de ruimte.

Wat is een vallende ster?

Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel. Dat puin komt circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht.  Door de hoge snelheden wordt de lucht aan de voorkant van zo’n gruisdeeltje samengedrukt, verhit en aan het gloeien gebracht. Dat zien wij als een flitsje.

Bron: Hemel.waarnemen.com

Author

Comments are closed.