Sharon de Miranda ken je misschien als tv-kok of boekenauteur. Sinds kort is deze duizendpoot ook ambassadeur van Stichting Thuisgekookt. “Koken en eten is een obsessie voor mij. Ik weet hoe een gezonde, warme maaltijd het verschil kan maken voor iemand die zelf niet in staat is om te koken.

Een tijdje geleden zag Sharon de Miranda op televisie een nieuwsitem over Stichting Thuisgekookt. Ze vond het meteen een prachtig initiatief. “Toen ik werd gevraagd als ambassadeur, twijfelde ik geen moment”, vertelt ze. Het initiatief past goed bij haar. “Ik heb een groot sociaal hart”, vertelt Sharon. “Ik vind het heel belangrijk dat iedereen betrokken wordt in deze maatschappij, iedereen hoort erbij. Dat vond ik al toen ik vroeger in de zorg werkte. Dit initiatief sluit daar naadloos bij aan. Mijn hart gaat hier sneller van kloppen.”

Extra portie

Sommige mensen zijn bijvoorbeeld door hun leeftijd of een beperking niet in staat om voor zichzelf te koken. Stichting Thuisgekookt brengt die mensen in contact met een buurtgenoot die tegen een kleine vergoeding graag een portie extra kookt. Die lokale betrokkenheid, daar wordt PLUS blij van en daarom steunen zij Stichting Thuisgekookt. PLUS vindt het namelijk belangrijk dat goed eten voor iedereen bereikbaar is. Op dit moment zijn er meer dan 20.000 thuiskoks aangesloten bij Stichting Thuisgekookt en worden er jaarlijks ruim 100.000 maaltijden gedeeld.

Liefde voor eten

Ook van eten gaat Sharons hart sneller kloppen. Dat was als kind al zo. Het eerste wat ze aan haar moeder vroeg als ze wakker werd, was: ‘Wat gaan we vanavond eten?’ “En als ik ’s avonds aan tafel mijn laatste hap had genomen, vroeg ik: ‘Wat gaan we morgen weer voor lekkers eten?”, zegt Sharon lachend. “Ik snap het totaal niet als mensen zeggen dat ze eten omdat het moet. Ik kies mijn vakanties ook vooral uit op wat ik er kan eten. Die liefde voor eten is nog een link die ik heb met Stichting Thuisgekookt. Net als zij vind ik dat iedereen recht heeft op een gezonde, voedzame maaltijd.”

Als kersverse ambassadeur bezocht Sharon in de afgelopen tijd drie thuiskoks en maaltijdontvangers die door de stichting gekoppeld zijn aan elkaar. Het maakte veel indruk op haar. “De maaltijdontvangers zijn zo dankbaar. Het doet iets met mensen als iemand anders de moeite neemt om een lekkere maaltijd voor je te maken. Ik merkte trouwens dat het voor de thuiskoks net zo dankbaar is. Zij doen dit vanuit hun hart. Ik snap dat; ik vind het ook heerlijk om anderen te laten genieten van mijn eten. Het was leuk om te zien hoe divers er wordt gekookt door de verschillende thuiskoks. Eén thuiskok maakte pasta met tomaten, een ander een gerecht met noedels en kip en de derde een stamppotje met zoete aardappelen.”

Sociaal contact

Naast goed eten draait het bij Stichting Thuisgekookt om sociaal contact. Als je op leeftijd bent, een beperking of gezondheidsklachten hebt, komt eenzaamheid snel om de hoek kijken. Als er dan één keer per week, of misschien zelfs meerdere keren, een buurtgenoot langskomt om je een maaltijd te brengen is er toch even contact. “Een van de thuiskoks vertelde me dat ze op een dag voor een dichte deur stond. Die meneer bleek in het ziekenhuis te liggen. Het is dus meer dan alleen een gezonde, lekkere maaltijd langsbrengen. Er komt elke week iemand langs om even te kijken hoe het met je gaat. Tijdens mijn bezoekjes heb ik ook gemerkt dat er altijd een praatje wordt gemaakt. Zorgen voor elkaar en voor de buurt is zo belangrijk. Stichting Thuisgekookt mag wat mij betreft nog veel bekender worden.”

Zo word je thuiskok of maaltijdzoeker

Goed eten is belangrijk voor iedereen. Soms is dat lastig door leeftijd, gezondheid of een beperking. Samen met PLUS zorgt Stichting Thuisgekookt ervoor dat iedereen in de buurt kan genieten van een verse, warme maaltijd en gezellig sociaal contact. 

Wil je meer weten over de sociale maaltijdservice van Stichting Thuisgekookt of wil je misschien zelf aan de slag in de keuken? Lees meer op de website en laat je inspireren door de recepten van de thuiskoks.

Author

Comments are closed.