Wat doe je in de herfst in Den Haag? Wandelen natuurlijk. Trek je stappers aan en ga op zoek naar paddenstoelen, eikels en eekhoorntjes. Het Haagse groen heeft een paar mooie wandeltips:

Japanse Tuin

Absolute topper is natuurlijk de Japanse Tuin in park Clingendael. Van zaterdag 14 oktober tot en met zondag 29 oktober is de tuin open, van 10.00 tot 16.00 uur. Vanwege de kwetsbaarheid van de tuin, zijn maximaal honderd bezoekers toegestaan.

Absolute topper is natuurlijk de Japanse Tuin in park Clingendael. (Foto: Fleur Beemster)

Park Clingendael

Park Clingendael is een echt wandelpark. De meeste paden zijn verhard en daardoor is het landgoed heel toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Je kunt twee wandelroutes volgen van verschillende afstanden. Ook is er een ruiterroute door het duinbos van Clingendael. 

Achter de oud-Hollandse Tuin ligt de verboden dijk; dit is het Favoriete Groen van actrice Anne-Mare Jung. Het is een sprookjesachtige plek dankzij de glooiingen en het laagje mos. “Ik heb het gevoel dat er elk moment kabouters uit hun holletjes tevoorschijn kunnen komen”, zegt Anne-Marie. Kabouters hebben we nog niet gezien, eekhoorntjes en paddenstoelen wel.

Achter de oud-Hollandse Tuin ligt de verboden dijk. (Foto: Valerie Kuypers)

Sint Hubertuspark

Op steenworp afstand van Madurodam ligt een voor het grote publiek vrij onbekend bos. Of eigenlijk een duinrestant met verharde paden en open zandvlaktes. Voor dieren is het een paradijsje: lekker rustig. Sint Hubertuspark is een park met hoogteverschillen waarbij je beenspieren wel een beetje aan het werk worden gezet. Na een klimmetje op een lange trap heb je vanaf het hoogste punt, de Bloedberg, uitzicht over de stad en Scheveningen. In de verte kun je zelfs het Kurhaus zien.

Sint Hubertuspark is eigenlijk een duinrestant met verharde paden en open zandvlaktes.

Monumentale Bomenroute door het centrum

Den Haag heeft iets meer dan 1.250 bomen met een monumentale status. Er is een wandeling ‘Groen met historie!’ gemaakt langs deze oude bomen. De wandeling begint bij de Gevangenpoort. Je wandelt langs de 111 linden en 4 kastanjes aan de Lange Vijverberg naar het statige Lange Voorhout, waar 340 monumentale bomen staan. Verder loop je langs Paleis Noordeinde, de Paleistuin, de Grote Kerk om te eindigen bij de Korte Vijverberg. Neem een zakje mee om onderweg kastanjes te rapen. Je kunt de wandeling ‘Groen met historie!’ downloaden of printen.

Aan het Lange Voorhout staan maar liefst 340 monumentale bomen (Foto: Valerie Kuypers)

De Scheveningse Bosjes & de Waterpartij

De oudste gemeentelijke monumentale boom staat in de Scheveningse Bosjes bij de Waterpartij. Het is een eik die meer dan 300 jaar oud is. Aan de Ary van der Spuyweg ligt een leuke zandspeeltuin en een tof skatepark. Op mooie dagen staat er vaak een ijscoman en iets verderop is er een tentje waar je een coffee to go kunt halen. Wandel vandaaruit lekker door naar de Prof. B.M. Teldersweg. Daaraan ligt de Waterpartij, waar je het Indisch Monument, het Monument voor Engelandvaarders en de Ver Heullbank kunt vinden. Vanaf de Waterpartij kun je trouwens doorwandelen naar het Westbroekpark en het Rosarium.

Aan de Ary van der Spuyweg ligt deze mooie ingang, een zandspeeltuin, een skatepark en een koffietentje voor een coffee to go. (Foto: Fleur Beemster)

Het Haagse Bos

Als je ergens de geschiedenis kunt voelen, is het in het Haagse Bos. Niet alleen waren de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog actief in het bos, al eerder werden op de Bloedheuvel executies uitgevoerd en duellen uitgevochten. Je kunt in het Haagse Bos ook op zoek gaan naar het mini-oerbos. Niet alleen lieten de Duitsers het stukje oerbos ongemoeid, je ziet er ook het oerlandschap van Nederland in terug: hogere zandranden met daarbinnen een moeras. Kijk hier eens voor een wandeling van 4 km. Voor de kinderen zijn er twee geweldige speeltuinen: Speelbos Huttenbos naast de grote vijver of het Speelbos Robin Hood met touw- en hangbruggen, een kabelbaan en een klimwand.

Op de Bloedheuvel executies uitgevoerd en duellen uitgevochten. 

Solleveld

Beetje vreemde eend in de bijt in dit rijtje is Solleveld. We zetten ‘m erbij, want ook de duinen zijn zo mooi in de herfst. Dit kleine gebiedje van Dunea ligt achter Landgoed Ockenburgh. Het is een kwetsbaar en bijzonder duingebied met grote open stukken en heide. De bomen zijn gekromd door de zilte zeewind en de eikenbomen staan nergens anders in Nederland zo dicht bij de zee als hier. Vanwege de kwetsbaarheid van de natuur kun je alleen met een dagkaart naar binnen. Die kun je bij De Tapuit, Villa Ockenburgh en online kopen

Solleveld is een kwetsbaar en bijzonder duingebied met grote open stukken en heide. (Foto: Merijn van Grieken) 

Kijfhoek & Bierlap

Ook deze verborgen parels mogen niet ontbreken: Kijfhoek & Bierlap in Meijendel. Deze natuurgebieden van Dunea zijn alleen met dagkaarten toegankelijk; die zijn hier te koop. De wandeling kan pittig zijn. Je struint in ongerepte duinlandschap door het mulle zand langs duinmeertjes, bossen en duinvalleien en beklimt heuvels met prachtig uitzicht over de duinen. Met een beetje geluk kom je Gallowayrunderen en Konikspaarden tegen. Het is een eldorado voor rustzoekers.  

Je struint in ongerepte duinlandschap door het mulle zand. (foto: Merijn van Grieken)

Lees ook…

Comments are closed.