Wil jij eens een ander uitje dan naar het strand? Bezoek dan een van de uiterste punten van Nederland. Maak er wel een weekendje weg van, want vanuit Den Haag is het best een eind rijden naar het meest oostelijke punt van ons land.

Even voor de duidelijkheid: de uiterste punten van Nederland zijn de meest noordelijke, oostelijke, zuidelijke, westelijke, hoogste en laagste punten. We laten de eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao en Saba achterwege.

Meest oostelijke punt

Niet zo heel ver van de Noordkaap bevindt zich het meest oostelijke punt van ons land. De grensovergang Bad Nieuweschans in de gemeente Oldambt (ook in de provincie Groningen) mag met die titel pronken. Met de auto doe je er ongeveer 3.14 uur over om de 283 kilometers te overbruggen. Hemelsbreed ligt de grensovergang 231 kilometer van Den Haag.

Oostelijkste punt van Nederland | Foto: Google maps.

Noordelijkste punt

Het noordelijkste punt van Nederland, zonder de zee mee te nemen, is het Waddeneiland Rottumerplaat. Op het vasteland is dat punt de Noordkaap, dicht bij Roodeschool in de provincie Groningen. Vanuit Den Haag is die afstand hemelsbreed 225 kilometer maar met de auto moet je 277 kilometer afleggen. Je doet daar zo’n 3.13 uur over.

Noordelijkste punt van Nederland | Foto: Google maps.

Zuidelijkste punt

Als je vanuit Den Haag naar het zuidelijkste punt van Nederland rijdt, ben je 3.06 uur onderweg. Je legt dan 253 kilometer af over het land. Zou je als een vogel vliegen dan bedraagt de afstand 184 kilometer. Het zuidelijkste punt vinden we, niet heel verrassend, in Zuid-Limburg. Grenspaal nummer 12 staat dicht bij het plaatsje Kuttingen op de grens tussen Nederland en België.

Zuidelijkste punt van Nederland | Foto: Google maps.

Hoogste punt

Als je dan toch in Kuttingen bent, kun je meteen door naar het hoogste punt van Nederland: de Vaalserberg. Vanaf grenspaal 12 ligt de berg hemelsbreed 7,4 kilometer verderop. Met de auto overbrug je 9,2 kilometer aan wegen in zo’n 16 minuten.  Je staat dan op de top van de Vaalserberg. Met 322,4 meter boven ANP is dit het hoogste punt van Nederland.

Hoogste punt van Nederland | Foto: Google maps.

Meest westelijke punt

Houd je meer van de zee? Trek dan naar het meest westelijke punt van ons land: de grensovergang Sint Anna ter Muiden in Zeeland. Je vindt dit punt in de gemeente Sluis. Ook al ligt het niet aan de kust, de zee is hier wel vlakbij. Vanuit Den Haag rijd je 2.37 uur om de 200 kilometer over de weg af te leggen. Hemelsbreed ligt het meest westelijke punt 107 kilometer van onze stad. Da’s bijna de helft!

Westelijkste punt van Nederland | Foto: Google maps.

Diepste punt

Oké, het laatste punt is het letterlijke dieptepunt. In de Zuidplaspolder, dicht bij Nieuwerkerk aan den IJssel in Zuid-Holland, bevind je je 6,76 meter onder de zeespiegel. Vanuit Den Haag ben je 46 minuten en 35 kilometer onderweg om er te komen. Zou alles onder water staan, en je er in een rechte lijn naartoe kan varen, dan zou je 24 kilometer moeten overbruggen vanaf Den Haag.

Laagste punt van Nederland | Foto: Google maps.

Comments are closed.