Wat geeft nu meer een vakantiegevoel dan een wijnproeverij in een zonnige wijngaard? Voetjes in het gras, het ingeschonken wijntje tintelt lekker op je tong en Den Haag lijkt opeens heel ver weg. Maar is dat ook zo?

Nou, Den Haag is eigenlijk heel dichtbij een wijngaard. Sterker nog, je hoeft er niet eens de provincie voor uit!

Wijngaarden nabij Den Haag

Je hoeft niet ver te gaan voor een heerlijke wijnproeverij, want Wijngaard Bilderhof vlakbij Dordrecht ligt op maar 58,2 kilometer afstand van Den Haag. Met de auto doe je daar 55 minuten over. Een stuk dichterbij dan de wijngaarden in de Moezel of Bourgondië dus!

Wil je toch iets verder weg, dan kun je Wijngaard de Amsteltuin in Amstelveen bezoeken. Die wijngaard ligt op 60,1 van onze stad. Met de auto ben je ongeveer een uur en tien minuten onderweg.

Om je partner te imponeren als jullie binnenkort door een Nederlandse wijngaard flaneren, heb je hier alvast wat weetjes over Nederlandse wijn:

  • Sinds de jaren zeventig worden er in Nederland druiven verbouwd om wijn van te maken.
  • Nederland telt zo’n 275 hectare aan wijngaarden. Ter vergelijking: alleen al in de Franse streek Bordeaux vind je 120.000 hectare aan wijngaarden.
  • In 2022 is er in totaal 9.837 hectoliter wijn geproduceerd. Dat zijn 1.311.660 wijnflessen van normaal formaat (0,75 cl).
  • Bijna driekwart van dat aantal betreft witte wijn, de rest rosé of rode wijn.
  • De meeste wijnboeren vind je in Gelderland, maar de meeste hectares aan wijngaarden vind je in Limburg.
  • Er bestaan twee keurmerken voor Nederlandse wijn, waarvan de belangrijkste de BOB is. Dat staat voor Beschermd Oorsprongsgebied. Van deze zijn er tot nu toe zes: Ambt Delden (Overijssel), Achterhoek Winterswijk (Gelderland), Maasvallei Limburg, Mergelland (Limburg), Oolde (Gelderland) en Vijlen (Limburg).

Bron: nieuweoogst.nl en nederlandsewijninfo.nl

Wijngaarden in Nederland

Heb je de smaak te pakken en wil je meer Nederlandse wijngaarden bezoeken? Dan kun je beter gaan plannen, want Nederland telt zo’n 170 commerciële wijnboeren. Bij verschillende van hen kun je ook overnachten, dus kan je er meteen een leuk weekendje weg van maken. Benieuwd naar de locaties van de Nederlandse wijngaarden? Check dan deze kaart of zoek een wijngaard op deze site.

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.