De eerste volledige herfstmaand is hier: oktober. Krijgen we deze maand herfstachtig weer in Den Haag of zet de Indian summer door?

Kunnen we nog met een open jas door het Zuiderpark lopen, of is het tijd voor een sjaal? Jaco van Wezel van WeerOnline.nl geeft de weersverwachting voor oktober: “De herfst komt langzaam op stoom en in de eerste helft van de maand ligt de temperatuur vaak nog rond 20 graden.”

Schommelende temperaturen

Jaco: “De temperatuur schommelt begin oktober flink. De eerste dagen verlopen warm met maxima van 20 graden op de Wadden tot 26 graden in Limburg. Daarna daalt de temperatuur onder invloed van een koelere westenwind tot onder 20 graden. Toch lijkt de warme zuiden- tot zuidwestenwind al snel terug te keren, waarbij de temperatuur weer stijgt richting 20 graden. Ook de nachten verlopen zacht met minima die meestal tussen 10 en 15 graden liggen. De winterjas is voorlopig dus nog niet nodig.”

Herfstvakantie in Den Haag

En wat voor weer krijgen we tijdens de herfstvakantie in Den Haag? Volgens Jaco moeten we rekening houden met buien en frissere temperaturen. Tijdens heldere en windstille nachten kan het zomaar een keer tot vorst komen en ook de kans op mist neemt toe.

Jaco: “Eind oktober is het normaal overdag 13 à 14 graden en ’s nachts een graad of 6. Een warme jas is dan geen overbodige luxe en mogelijk moeten de ruiten dan gekrabd worden.”

Onzekerheid weermodellen

Jaco maakt een belangrijke kanttekening bij de verwachting voor de tweede helft van oktober: “Er is grote onzekerheid in de weermodellen. De kans op normaal wisselvallig herfstweer is wel het grootst, maar er zijn ook drogere opties.”

Author

Comments are closed.