Lagere stookkosten door het verduurzamen van je huis; dat willen veel inwoners waarschijnlijk wel! Jij ook? Dan is het goed om te weten dat de Rijksoverheid en gemeente Den Haag je tegemoetkomen met subsidies. Kijk en leer!

Let op: sommige regelingen hebben een vervaldatum of worden stopgezet. Check daarom altijd nog de website van de Rijksoverheid of gemeente Den Haag.

Woning isoleren

Heb je een goed geïsoleerd huis? Dan bespaar je volgens Milieu Centraal ongeveer 2.400 euro per jaar. Daar zeggen veel inwoners geen ‘nee’ tegen! Bij deze verduurzaming kun je denken aan spouwmuurisolatie of vloerisolatie.

Subsidie vanuit de overheid

Vanuit de overheid kun je de zogenoemde ISDE-subsidie aanvragen voor je woning in Den Haag. Je krijgt dan tot 15 procent van je kosten om te isoleren terug. Voordat je meteen een Haagse bedrijf belt om een afspraak te maken, is het goed om te checken of jouw huis aan alle voorwaarden voldoet.

ISDE-subsidie

De ISDE-subsidie staat voor investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. De regeling is speciaal voor inwoners die hun huis willen verduurzamen. De ISDE-subsidie is er in eerste instantie voor woningeigenaren, maar ook verhuurders, woningcorporaties en VvE’s kunnen hier gebruik van maken. Meer weten over de regeling? Check het hier.

Meer subsidies

Ben je flink aan het klussen en wil je je woning op verschillende manieren verduurzamen? Dan is het goed om te weten dat het voordelig is om meerdere klussen binnen een jaar uit te voeren. Als voorbeeld: pas je vloerisolatie en spouwmuurisolatie toe binnen een jaar? Dan krijg je tot wel 30 procent van de kosten terug. Dat is meer dan dat je tussen deze twee ingrepen een paar jaar zou wachten.

subsidie energie
Foto: ANP

Zonneboilers

Misschien heb je weleens van een zonneboiler gehoord. Dit is een installatie op het dak van je woning die zorgt voor warm water met energie van de zon. Hierdoor neemt het energieverbruik onder de douche en in de keuken volgens Milieu Centraal met 50 procent af.

Subsidie voor zonneboilers

Als je een zonneboiler wilt, is het goed om te weten dat hier vanuit de Rijksoverheid subsidies voor zijn. Hoeveel geld je ontvangt, hangt af van het type. Gemiddeld krijg je tussen de 850 euro en 2.000 euro.

Belangrijk: je mag niet zomaar een zonneboiler aanschaffen, deze moet goedgekeurd zijn door de overheid. Hier vind je een lijst met alle goedgekeurde zonneboilers.

Foto: Pexels

Warmtepomp

Wil je helemaal van het gas af? Dan is een warmtepomp een goede optie. Dit is een elektrische verwarming die ervoor zorgt dat jouw Haagse stek lekker warm blijft. Er zijn verschillende soorten warmtepompen: volledige elektrisch, hybride of een ventilatiewarmtepomp. Welke het meest geschikt is, verschilt per huis.

Subsidie voor warmtepomp

De hoogte van de subsidie hangt af van welk type warmtepomp je kiest. De bedragen variëren van 1.950 euro tot 5.100 euro.

warmtepomp
Foto: ANP

Financiële regeling bij zonnepanelen

Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Wel kan je je btw over de installatie en zonnepanelen zelf terugvragen. Je betaalt 21 procent btw over de panelen en de plaatsing ervan, dus de btw-teruggave kan aardig oplopen.

Regenwater opvangen

Wil jij regenwater opvangen? Dat kan op verschillende manieren. Je kan een groen dak aanleggen (waarbij er planten groeien op je dak), een regenton plaatsen, de regenpijp afkoppelen van het riool of tuintegels vervangen door gras en planten. Wat je ook doet, de gemeente Den Haag geeft er subsidie voor. Vijftig procent van de kosten worden vergoed. Heb je een Ooievaarspas? Dan worden alle kosten vergoed. Je leest er hier meer over.

Hofvijver in de regen. Foto indebuurt

Koken op schone energie

Aardgasvrij koken, daar willen we met heel Den Haag naartoe werken. Daarom kan je hier subsidie voor aanvragen. Je krijgt tot 500 euro van je elektrische kookinstallatie vergoed; Ooievaarspashouders krijgen tot 625 euro. Interesse? Meld je hier aan.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Comments are closed.