Persbericht

Gepubliceerd: 25 september 2023Laatste wijziging: 25 september 2023

De gemeente Den Haag gaat samen met de politie een jaar lang een proef doen met dronedetectie in het luchtruim boven Den Haag. Doel is om beter in beeld te krijgen hoe vaak er nu gevlogen wordt en waar.

De proef met radiosensoren vindt op 3 locaties plaats in Den Haag. Het dronedetectiesysteem ontvangt de radiosignalen waarmee een drone wordt aangestuurd. Op die manier wordt duidelijk waar een drone vliegt. De identiteit van de dronebestuurder is hierbij niet zichtbaar. De proef duurt tot en met september 2024. 

Nieuwe uitdagingen

De proef is een eerste stap. Op basis van de data wordt onderzocht of dronevliegen in de toekomst wellicht – met oog voor veiligheid en privacy – op bepaalde plekken beter mogelijk te maken.

Wethouder Saskia Bruines: “Drones zijn niet meer weg te denken. De techniek ontwikkelt zich snel en steeds meer mensen schaffen een drone aan. Maar deze toename van het aantal drones zorgt wel voor nieuwe uitdagingen in de lucht. Denk aan privacybescherming van de mensen die in beeld komen, maar ook de veiligheid in het luchtruim. De gemeente gaat samen met de politie in beeld brengen hoeveel drones er in het luchtruim rondgaan. Daarbij wordt alleen informatie verzameld over het type drone, de hoogte en plek waar gevlogen wordt. Vervolgens kan in beeld worden gebracht hoe er op een veilige manier mee kan worden omgegaan.”  Chiu Man, hoofd Operatiën van de politie van de Eenheid Den Haag: “Helaas is niet iedere dronebezitter bekend met de regels. Boven het overgrote deel van Den Haag geldt namelijk een no-flyzone. Dit betekent dat je daar niet met een drone mag vliegen. Denk aan natuurgebieden, de nabijheid van ministeries en ambassades en de aanvliegroute van Rotterdam The Hague Airport. Het overgrote deel van de vliegers heeft onschuldige plannen, maar als politie moeten we ook alert zijn op gevaarlijke kanten aan deze ontwikkeling. Dat is onze taak.” SHIELD 

De gemeente Den Haag en de politie werken samen aan innovaties die bijdragen aan de veiligheid in de stad. In SHIELD worden de krachten van beide organisaties gebundeld om innovaties beter en sneller op te schalen. SHIELD is in 2023 geopend en is gevestigd op de campus van Security Delta in Den Haag.

Lees hier meer:

Proef met de detectie van dronevluchten in Den Haag Gemeente Den Haag (raadsinformatie.nl)

Author

Comments are closed.